Fortsatta vädervarningar i USA

UTRIKES

USA. Oväder med skyfall och virvelstormar fortsätter att skörda tiotals dödsoffer och lamslå trafiken i södra och centrala USA.

Meteorologerna spår fortsatta problem med regn och snöoväder.

Väntade översvämningar, stormar, tromber samt stora snö- och regnmängder gör att det nationella meteorologiska institutet utfärdat vädervarningar i över 20 delstater, från Texas i söder och så långt norrut som Maine.

Sedan dagarna före jul har redan minst 43 människor mist livet i väderrelaterade olyckor i en rad delstater, där byggnader raserades och fordon sveptes bort av vindar och vatten.

Guvernörerna i Alabama, Georgia, Mississippi, Missouri, New Mexico och Texas har förklarat krisläge i delar av eller hela sina delstater.

Trafiken har drabbats av stora störningar. Mängder av vägar har stängts av och under måndagen var 1 100 flygningar i landet inställda och ytterligare 1 640 var försenade. Frustrationen bland människor på landets flygplatser var stor, och ilskan och väntetiderna blev inte mindre av att 1 640 flygningar ställdes in och 6 400 försenades redan på söndagen.

I delstaten Oklahoma uppger medier att cirka 100 000 abonnenter saknar el.

Vädersystemet som slagit så hårt mot landet byggdes upp i södra USA i onsdags och förvärrades av ovanligt varm luft för årstiden.

TT-Reuters