Mosul det stora målet i Irak

UTRIKES

Irak. Åtta månaders strid gav slutligen resultat. Irakiska styrkor uppger att den irakiska flaggan åter vajar över al-Ramadi.

Nästa steg tros vara al-Falluja och sedan strategiskt viktiga Mosul - Iraks näst största stad.

– Mosul är en storstad som man kommer strida om gata för gata, säger Samuel Bergenwall, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Irakiska styrkor sveper al-Ramadi efter minor och bomber, ännu är det inte helt säkert att röra sig på gatorna i den viktiga staden i provinsen al-Anbar. Men trots det ses återerövrandet av al-Ramadi som en viktig delseger för den irakiska armén. På bilder från nyhetsbyrån Reuters syns svartklädda män dansa och sjunga, överlyckliga över att äntligen ha lyckats med att trycka tillbaka extremistgruppen Islamiska staten (IS).

– Säkerhetsstyrkor kontrollerar alla gator. Det finns inget motstånd från Daish (IS) kvar, säger Ibrahim al-Fahdawi, officer i de irakiska styrkorna, till Reuters.

Ramadi viktigt

IS intog al-Ramadi i maj. Provinsen al-Anbar gränsar mot Syrien och binder ihop de områden extremisterna kontrollerar i de båda länderna. Att de irakiska regeringsstyrkorna nu lyckas återta staden är ett betydande bakslag för sunnimuslimska IS.

– al-Ramadi är viktigt och att det fallit kan vara ett tecken på att IS försvagats, säger Bergenwall.

Det faktum att en stor del av de områden som IS kontrollerar är sunnimuslimska och att trupperna som försöker att återerövra områdena ofta är shiamuslimer komplicerar situationen.

– al-Ramadi erövrades med tre olika styrkor, armésoldater, en enhet för terrorbekämpning och med hjälp av beväpnade lokala stammar, säger Joel Ahlberg, Irakexpert vid Folke Bernadotteakademin, till TT.

Spänningar hindrar

Den senare gruppen ska omvandlas till ett regeringsgarde enligt ett regeringsbeslut, säger Ahlberg. Men något sådant har ännu inte skapats. En förklaring till det kan vara att spänningarna mellan shia- och sunnigrupperingar alltjämt är stora.

– De här grupperna har ännu så länge bara lätta vapen och är dessutom mycket kritiska till det shiitiska etablissemanget (i Bagdad), säger Ahlberg.

Striden om Mosul

Nu lovar Haider al-Abadi, Iraks premiärminister, triumfatoriskt att hans styrkor ska besegra IS under nästa år.

Nästa steg i offensiven mot IS tros enligt flera bedömare vara al-Falluja sju mil väster om huvudstaden Bagdad. De avgörande striderna kommer dock stå drygt 30 mil norrut i storstaden Mosul och i den syriska staden al-Raqqa.

– Frågan är om det blir de irakiska styrkorna som tar nästa steg, eller om det blir ett sammanslaget angrepp. Ett sådant angrepp skulle kunna ske genom den irakiska armén, kurdiska grupper och sunniarabiska stammar understödda av den USA-ledda koalitionen eller av olika shiamiliser med stöd av Iran, säger Samuel Bergenwall.

FAKTA

Andra irakiska erövringar

Viktiga städer som har återtagits från den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS):

Tikrit: Ligger 16 mil norr om Bagdad och är den förre diktatorn Saddam Husseins hemstad. Återtogs i april av irakiska styrkor, polisen och shiitiska beväpnade grupper. Operationen blev möjlig mycket tack vare att större delen av befolkningen flytt staden.

Sinjar: Ligger 40 mil nordväst om Bagdad. Återtogs av kurdiska styrkor i november, understödda av den amerikanska koalitionens flygbombningar. Staden är strategisk viktig då den var del i IS försörjningslinje. Det var i Sinjar som terrorgruppen utförde bestialiska övergrepp mot minoritetsgruppen yazidierna.

Baiji: Sunniarabisk stad som ligger cirka 20 mil norr om Bagdad med ett närliggande oljeraffinaderi som återtogs av irakiska styrkor i mitten av oktober. Även slaget vid Baiji ses av bedömare som en vändpunkt i kampen mot IS.

Källa: AFP

TT