Dödad tolvårings familj missnöjd

UTRIKES

USA. En jury i delstaten Ohio har beslutat att inte väcka åtal mot två poliser som i fjol var delaktiga i dödsskjutningen av den svarta tolvårige pojken Tamir Rice i Cleveland i USA.

Pojkens familj anklagar åklagaren för att ha misslett juryn.

– Utifrån den bevisning de fick ta del av och lagen som den gäller för polisers användande av dödligt våld beslutade juryn att inte väcka åtal, säger Tim McGinty, utredande åklagare, till reportrar efter beslutet.

Det var den 22 november i fjol som Tamir Rice sköts ihjäl av en nyutexaminerad polisman när pojken lekte i en park i Cleveland med en luftpistol.

Liknande fall har lett till omfattande debatt om övervåld av vita poliser mot svarta och även till svåra kravaller.

Anklagar åklagaren

Utredningen visar bland annat att en tipsare ringde in och varnade för en man med en pistol i en gunga, men sade att vapnet förmodligen var en attrapp. Polisen körde fram och sköt omedelbart pojken från mindre än två meters avstånd, varpå de inte gav första hjälpen eftersom de saknade både träning och första hjälpen-utrustning.

Tim McGinty säger att hanteringen av ärendet präglas av en "perfekt storm" av misstag och bristande kommunikation men att bevisningen inte pekade på att poliserna brutit mot lagen.

Pojkens familj säger i ett uttalande att de är "ledsna och besvikna" men "inte förvånade". De anklagar åklagaren för att "manipulera" juryn och de uppmanar federala åklagare att genomföra en "riktig utredning".

"Positiv förändring"

Drygt hälften av Clevelands 390 000 invånare är svarta. I december i fjol kom en utredning från USA:s justitiedepartement, som inletts långt före skjutningen av Rice, fram till att polisen i staden hade ett mönster av överdriven våldsanvändning bakom sig. I maj i år tog Cleveland-polisen, i en överenskommelse med departementet, på sig att göra en översyn för att göra kåren mer fördomsfri.

Efter beslutet säger sig John Kasich, delstaten Ohios guvernör, förstå om människor frågar sig om rättvisa verkligen har skipats. Inför hoten om nya oroligheter uppmanar Kasich till att inte "ge efter för ilska och frustration".

Han pekar på det påbörjade reformarbetet inom polisen och civilsamhället.

"Vi börjar se ett mönster i riktning mot positiv förändring", säger Kasich i ett uttalande.

FAKTA

Majoriteten av offren beväpnade

Problemet med rasism inom poliskåren diskuteras i hela USA och tog fart efter dödsskjutningen av 18-årige Michael Brown i Ferguson i Missouri sommaren 2014.

Washington Post har gått igenom händelser under 2015 där poliser har skjutit civila till döds.

Fram till den 24 december hade 965 personer skjutits av polis. 564 av offren var beväpnade med skjutvapen, 281 med ett annat vapen. 90 av offren var obeväpnade.

40 procent av de obeväpnade som skjuts till döds av polis i USA är svarta män.

TT-AFP