Premiärminister besökte al-Ramadi

UTRIKES

Irak. Iraks premiärminister Haider al-Abadi har besökt den återerövrade staden al-Ramadi väster om Bagdad.

Områden kring staden besätts nu av milismän som ska förhindra att extremistgruppen Islamiska staten (IS) återtar den.

En helikopter med al-Abadi ombord landade i den illa krigsärrade staden på tisdagen, ett dygn efter att återerövrandet från IS officiellt utropats.

Premiärministern har lovprisat elitstyrkan ur armén som återtog staden, och moralen i regeringsstyrkorna kanske kan höjas. Iraks militär - som tappade staden till IS i maj delvis på grund av bristande stridsmoral och intern korruption - har nu visat att den kan nå militära segrar. En upprymd al-Abadi har efter återerövringen också lovat att hans styrkor helt ska besegra IS nästa år.

IS har tidigare ofta återtagit förlorade områden. Hundratals beväpnade milismän från sunnimuslimska klaner, motståndare till IS, grupperades på tisdagen ut i och omkring al-Ramadi för att förhindra IS att komma tillbaka.

Premiärministern segersötma kan också vara ännu större efter den kritik han fick inför slutoffensiven mot al-Ramadi. Den gick ut på att han borde ha förlitat sig på de starka, Iranstöttade shiamuslimska miliserna men al-Abadi lutade sig i stället mot den USA-ledda koalitionens flygbombningar.

FAKTA

Sunnitiskt missnöje gynnar IS

Majoriteten av Iraks över 32 miljoner stora befolkning, cirka 60 procent, är shiamuslimska araber medan 18 procent är sunnitiska araber. Kurderna, som till största delen också är sunnimuslimer, utgör 18 procent och har en delvis självstyrd region i norr. Kristna utgör mindre än 1 procent.

Under Saddam Husseins styre hade sunniter en dominerande ställning i Irak, men sedan han störtades har det varit den shiamuslimska majoriteten som dominerat. Sunniter har klagat på diskriminering och övergrepp, något sunniextremisterna Islamiska staten (IS) dragit nytta av för att bygga allianser.

Regeringen i Bagdad och dess allierade har betonat vikten av att närma sig sunnitiska grupper för att bryta IS grepp.

TT-AFP