Trump till attack mot paret Clinton

UTRIKES

USA. Den republikanske presidentaspiranten Donald Trump trappar upp angreppen mot paret Clinton och hävdar bland annat att expresident Bill Clinton "misslyckades rejält" med att hjälpa hustrun 2008.

Hillary Clinton har ett kraftigt opinionsövertag i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat.

I ett inlägg på mikrobloggen Twitter skriver fastighetsmagnaten Trump att Bill Clinton "var hemsk, misslyckades rejält och kallades rasist", när han skulle hjälpa Hillary Clinton att kampanja 2008.

– Han gjorde mycket dåligt i från sig och nu använder de honom igen. Han skjutsas ut, vi får se vad som händer, säger Trump om Clinton till tv-kanalen NBC.

"Spelar kvinnokort"

I ett tidigare inlägg gjorde Trump en poäng av vad som förmodligen syftar på skandalen med Bill Clintons affär med Vita hus-praktikanten Monica Lewinsky.

"Hillary har fel om hon tror att hon kan släppa sin make lös, med hans förfärliga rykte om att utnyttja kvinnor, samtidigt som hon spelar kvinnokortet mot mig", twittrade Trump.

Bakgrunden är att Hillary Clinton i en intervju sagt att Trump har "en förkärlek för sexism", och att Bill Clinton nu ska delta i hennes kampanj för att bli USA:s första kvinnliga president. Hennes anklagelser om sexism kom efter att Trump använt vulgärt språk för att beskriva hennes nederlag mot Barack Obama i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat 2008.

­- Hon var favorittippad, men hon blev "schlonged" (en böjning av slangordet "schlong", som på jiddisch betyder penis), sade Trump på ett valmöte.

Båda leder stort

Utspelen kan ses som en vink om hur retoriken kan komma att låta nästa höst, inför presidentvalet den 8 november. Både Trump och Clinton leder stort i opinionsmätningarna i kampen om respektive partis presidentkandidatur. Clinton stöds av 55,3 procent av de demokratiska väljarna medan 35,6 procent av republikanerna vill se Trump som partiets kandidat, enligt oberoende Real Clear Politics sammanställning.

FAKTA

Clinton och Trump

Demokraten Hillary Clinton är född i Illinois och är utbildad jurist. Var USA:s första dam 1993-2001 under maken Bill Clintons presidentperiod. 2000 valdes hon till delstaten New Yorks senator, och 2008 förlorade hon kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat mot Barack Obama. Han valdes till president och Clinton blev hans utrikesminister under fyra år. Har ett genomsnittligt opinionsstöd på 55,3 procent.

Republikanen Donald Trump är född i Queens i New York. Leder familjeföretaget The Trump Organization som bland annat förknippas med skyskrapor i New York, exempelvis Trump Tower, och kasinoverksamhet i Atlantic City. Han äger även hotell, golfbanor och skönhetstävlingar samt medieproduktionsbolag. Enligt tidskriften Forbes är hans nettoförmögenhet 4,5 miljarder dollar. Trump har även gjort sig känd genom tv-dokusåpan "The Apprentice". Har ett genomsnittligt opinionsstöd på 36,5 procent.

När Clinton ställs mot Trump i opinionsmätningar får hon i snitt stöd av 47,0 procent av väljarna mot 41,5 procent för Trump.

Källor: Ne.se, Real Clear Politics, Forbes

TT