Massiv minröjning väntar Colombia

UTRIKES

Colombia. Det kommer att ta en generation innan Colombia rensats på minor, säger försvarsminister Luis Carlos Villegas.

Efter Afghanistan har Colombia flest utlagda landminor i världen. Regeringen och vänstergerillan Farc är nära ett historiskt fredsavtal och minorna är ett av de största problemen som landet står inför när landet går in i en fredligare period.

– Minröjningen i Colombia kommer att ta en generation, tiotusentals specialister och en hel del internationell hjälp, säger Villegas.

Landminor har dödat mer än 2 000 människor och skadat mer än 8 000 i Colombia sedan 1982, enligt aktivistgruppen Landmine and Cluster Munition Monitor.

Villegas säger att armén förbereder ett utbildningsprogram som på ett halvår ska öka antalet soldater som kan röja minor från 600 till 10 000.

Flera vänstergerillor, paramilitära styrkor på den extrema högerkanten, narkotikakarteller och regeringsarmén har varit inblandade i inbördeskriget som startade 1964. Mer än 220 000 människor har dödats i konflikten och sex miljoner har tvingats fly sina hem.

I mars kom regeringen och Farc överens om att arbeta tillsammans med att röja minorna. Fredssamtal har hållits i tre år och i september meddelade parterna att man har som mål att underteckna ett fredsavtal inom sex månader.

TT-Reuters