Paris-kopplade IS-ledare dödade

UTRIKES

Islamiska staten. Tio av extremistgruppen Islamiska statens (IS) ledare har dödats den senaste månaden i riktade flygattacker i Syrien och Irak.

Bland dem finns flera som har kopplingar till terrorattackerna i Paris i mitten av november.

Enligt överste Steve Warren, talesman för den USA-ledda koalitionen som utför flyganfallen, dödades exempelvis den 26-årige fransmannen Charaffe al-Mouadan på julafton.

– Han var en Syrien-baserad ISIL-medlem med en direkt länk till Abdelhamid Abaaoud, celledaren vid Parisattackerna, säger Warren, som använder namnet ISIL för IS.

En rättslig källa i Frankrike uppger dock att inga bevis finns för att al-Mouadan varit inblandad i Parisdåden. Källan säger också att al-Mouadan inte var känd för att ha nära band till Abaaoud, men däremot till Samy Amimour, en av attentatsmännen i Paris. Han ska också ha känt Omar Ismail Mostefai, en annan av dem som utförde dåden.

Expert på förfalskningar

En annan som dödats enligt Warren är Abdul Qader Hakim som arbetade med IS-operationer utanför Syrien och Irak och hade kopplingar till Parisnätverket. Han dödades i en attack i Mosul i norra Irak den 26 december.

– Hans död innebär att en viktig planerare (av terror) med många kontakter i Europa är borta, säger Warren.

Warren uppger också att en expert på förfalskningar finns på listan över de dödade, och att även han var kopplad till nätverket i Paris.

Ytterligare en som dödats i Syrien är Siful Haque Sujan från Bangladesh. Han dödades den 10 december nära IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa.

"Fortfarande huggtänder"

Siful Haque Sujan var utbildad i Storbritannien, och uppges vara en av IS främsta dataexperter, säger översten.

– Nu när han är död har ISIL förlorat en viktig länk mellan sina nätverk.

Enligt Steve Warren slår koalitionen med de riktade attackerna mot IS-ledare till mot "ormens huvud", men tillägger en varning:

– Den har fortfarande huggtänder.

FAKTA

Islamiska staten

Islamiska staten (IS) är en militant jihadistorganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien och har spridit sig till en lång rad länder. Den leds av Abu Bakr al-Baghdadi.

Gruppen utropade sommaren 2014 ett kalifat, alltså en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom.

IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, mot personer de ansett skyldiga till brott. IS förstör också historiskt viktiga föremål och byggnader som de anser är hedniska.

IS har de senaste åren tjänat hundratals miljoner kronor på att sälja stulen olja samt kidnappa västerländska journalister och hjälparbetare.

Organisationen har under senare tid börjat utsättas för allt hårdare militärt tryck genom flygbombningar av Ryssland och en USA-ledd koalition men också av irakiska, syriska och kurdiska markstyrkor.

TT-AFP-Reuters