"Big Daddy Xi" rappar om reformer

UTRIKES

Kina. En rappande Xi Jinping, eller Big Daddy Xi som vi kanske måste kalla presidenten framöver, är den kinesiska ledningens senaste propagandaverktyg. Men musikvideon har inte direkt lett till ökad kredd för kommunistpartiets reformer.

Glöm Snoop Dogg och Sean "Diddy" Combs. Nu har Big Daddy Xi gjort entré på hiphopscenen när kommunistpartiet tar till ett nytt grepp för att nå ut till folket. President Xi Jinping, även kallad pappa Xi av sina anhängare, gör debut som rappare när delar av hans tal samplas i den 2 minuter och 44 sekunder långa videon.

Svår-rappat ämne

Men ämnet för Xis rap känns inte särskilt "ghetto fabulous". Statliga CCTV har släppt musikvideon för att uppmärksamma arbetet med politiska och ekonomiska reformer i Kina.

Låten, med den föga kreddiga titeln "Reformgruppen är två år gammal", hyllar bland annat insatser som gjorts mot korruption och luftföreningar. "All korruption måste straffas. Varje korrupt tjänsteman måste åtalas" rappar till exempel Xi Jinping.

Mottagandet på nätet har dock mestadels varit fientligt, och många stör sig på självgodheten i låten som inte tar upp något av landets sociala problem. "Varför känns det som om nyheterna nuförtiden bara rapporterar om det som är bra och inget av det som är dåligt?" skriver en användare på den kinesiska motsvarigheten till Twitter, Sina Weibo. "Smog och dis, fördubblade priser på vanliga varor, lönerna stagnerar - folket är i trångmål" skriver en annan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tecknad popaganda

Det är inte första gången som kommunistpartiet tar till tecknad p(r)opaganda för att nå ut till smartphone-generationen.

I oktober släpptes en video i vilken det gjordes ett försök att förklara den något torra ekonomiska femårsplanen med hjälp av psykedeliska animationer och popmusik. Sedan Big Daddy Xi kom till makten 2012 har Peking i allt större utsträckning jobbat med propaganda på nätet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM