Hopp om slut på blodspillan i CAR

UTRIKES

Centralafrikanska republiken. Flera gånger har valen i Centralafrikanska republiken (CAR) skjutits upp - men på onsdagen fick väljarna äntligen gå till urnorna.

Minst 11 000 fredsbevarande soldater var på plats för att bevaka president- och parlamentsvalen.

Köerna slingrade sig långa till vallokalerna i huvudstaden Bangui. En av dem som gick för att rösta var affärsmannen Gradias Vara.

– Vi har kommit för att rösta därför att vi vill få möjlighet att återgå till våra jobb. Vi vill avsluta konflikten, sade han.

Enligt FN har två miljoner väljare registrerats, i ett land med 4,7 miljoner invånare. I valet till presidentposten ställde totalt 30 kandidater upp och ett stort antal kandiderade också till parlamentet.

Bland presidentkandidaterna fanns tidigare premiärministrarna Anicet-Georges Dologuele och Martin Ziguele, båda kristna, och Abdoul Karim Meckassoua, som är muslim.

Tusentals soldater

För att säkerställa lugnet har 11 000 FN- och franska fredsbevarande soldater stationerats i landet. Trots det försenades valen på flera håll, bland annat i den muslimskt präglade stadsdelen PK5 som länge har varit avskuren från resten av huvudstaden.

I stadsdelen dödades tidigare i december fem personer i samband med att den nya konstitutionen röstades fram med stor majoritet. I författningen fastslås att presidenten inte får sitta mer än två mandatperioder.

Stopp på våldet

Förhoppningarna är nu stora om att valen ska sätta stopp för blodspillan mellan kristna och muslimer i den forna franska kolonin. Att kandidater från båda religionerna ställer upp ses som symboliskt viktigt i det splittrade landet.

– Vi måste ändra vårt lands öde. Men den här gången ska folkets vilja inte kapas, sade den 27-årige väljaren Philippe Bodo.

Om den nuvarande interimspresidenten Catherine Samba-Panza faktiskt kliver åt sidan efter valet återstår att se.

FAKTA

Centralafrikanska republiken

Centralafrikanska republiken (ofta förkortat CAR) är ett av världens fattigaste länder. Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har landet genomlevt flera kupper och militära revolter.

Huvudaktörerna i de senaste årens våldsspiral är den muslimska rebellalliansen Séléka och den kristna milisgruppen Anti-balaka. Tusentals människor dödades och en miljon invånare drevs på flykt när strider mellan Sélékarebeller och Anti-balaka bröt ut 2012.

En FN-styrka på knappt 10 000 man finns på plats i landet.

President- och parlamentsvalen har skjutits upp flera gånger på grund av oroligheterna.

Källa: Landguiden.

TT-AFP-Reuters