Skyfall hotar storstad i USA

UTRIKES

USA. Enorma vattenmassor har svalt delar av landsbygden runt Mississippifloden och myndigheterna i Missouri befarar att skyfallens värsta konsekvenser fortfarande står för dörren.

– Vi har aldrig sett så här högt vatten, säger delstatens guvernör Jay Nixon till CNN och kallar översvämningarna "väldigt historiska och farliga".

Nationalgardister tillsammans med frivilliga - och intagna på olika fängelser - bygger vallar med sandsäckar mot vattenmassorna som på vissa håll redan står mer än fyra meter över "översvämningsnivån" och befaras stiga ytterligare två och en halv meter när de når klimax på fredag.

Nästan 50 omkomna

Minst 49 människor har dödats i USA i de oväder som slog till efter julhelgen och påverkat semesterplanerna för miljontals människor. Många omkomna är bilister som underskattat vattendjup och starka strömmar i det kalla vattnet.

"Vänd om, drunkna inte!" skriver vädermyndigheten NWS och varnar för att det räcker med 30 centimeter vatten för att svepa iväg en mindre personbil.

Motorvägen Interstate 44 är delvis avstängd och minst ett reningsverk har slagits ut.

Oro i storstad

Härnäst befaras staden Saint Louis med förstäder drabbas, ett tätbefolkat område där också jättefloderna Mississippi och Missouri möts. Vägar till och från städer väntas bli oframkomliga.

Meteorologer bedömer att vattnen når eller överträffar rekordnivåer i det tätbefolkade området under nyårsafton, och även omgivande stater har utfärdat vädervarningar. Samtidigt plågar ett snöoväder staden Chicago i andra änden av Illinois.

Söder om Saint Louis har tillfartsvägen till högsäkerhetsfängelset Menard Correctional Center översvämmats och ledningen tvingats evakuera fångar sedan en del celler tagit in vatten.

Kan återkomma

Experter förbryllas av att översvämningarna kommer nu snarare än som vårflod - och befarar därför en upprepning.

– Bössan kan laddas om inför en ny större översvämningssituation, säger meteorologen Alex Sosnowski på företaget AccuWeather.

TT-Reuters-AFP