Turkiet: Det är IS Irak bör bekämpa

UTRIKES

Irak. Ordkriget mellan Turkiet och Irak över en turkisk förstärkningsstyrka i Irak har flammat upp på nytt. Ett hot om våld från Bagdadregeringen avfärdas torrt av Ankara.

Turkiet respekterar Iraks suveränitet, men Bagdad saknar kontroll över en tredjedel av sitt territorium, säger Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu i ett svar på Iraks hot om att driva ut turkiska styrkor i landet med våld.

Om Irak vill använda våld så är det IS man bör bekämpa, säger Davutoglu i kommentar till den turkiska tv-kanalen NTV, rapporterar Reuters.

Iraks utrikesminister uppgav tidigare på onsdagen att landet i nödfall kan ta till våld för att driva ut den turkiska militära styrka som i början av månaden förlades utanför staden Mosul.

– Om vi tvingas slåss och försvara vår suveränitet och våra rikedomar kommer vi att vara tvungna att göra det, säger Ibrahim al-Jaafari vid en pressträff.

Den svaga Bagdadregeringen har öst galla över Turkiet sedan landet omkring den 4 december förstärkte en mindre grupp militära instruktörer utanför Mosul, som hålls av extremiströrelsen Islamiska staten (IS), med cirka 150 soldater samt stridsfordon.

Irak har hävdat att styrkan, som tränar irakisk milis mot jihadister, är en illegal kränkning av landets territorium medan Turkiet har genmält att det bara handlar om att skydda en väl förankrad träningsmission.

Turkiet har tidigare delvis backat och sagt sig på väg att flytta en del av styrkan - men bara till en bas i det kurdiska självstyret i nordöstra Irak.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM