Skärpt säkerhet i Bryssel och Paris

UTRIKES

Parisattacken. Flera personer med terrorkopplingar har gripits i Belgien. Sex misstänks ha planerat en attack i Bryssel på nyårsafton och en för inblandning i dåden i Paris. I både Bryssel och Paris firas nyåret med skärpt säkerhet.

Den planerade nyårsattacken har fått Bryssel att ställa in delar av nyårsfirandet, bland annat det traditionella fyrverkeriet på Place de Brouckère som förra året lockade runt 100 000 personer. Runtom i Frankrike har 100 000 poliser kallats in för att skydda nyårsfirandet varav 11 000 i huvudstaden.

De sex misstänkta greps i och runt Bryssel, och polisen beslag tog bland annat datorer och mobiltelefoner, enligt flera nyhetsbyråer.

Tidigare i veckan greps två personer i samma ärende. En domstol beslutade på torsdagen att förlänga tiden de kan sitta frihetsberövade med en månad.

En man har även gripits i Bryssel i samband med utredningen av attackerna i Paris i november. Den gripne är 22 år och anklagas bland annat för medverkan i en terroristorganisations verksamhet, enligt åklagare.

Mannen, som greps i stadsdelen Molenbeek, är den tionde personen som frihetsberövats i samband med utredningen i Belgien. Flera av personerna som tros ha varit inblandade i attacken i Paris har haft kopplingar till just Molenbeek.

Enligt tjänstemän finns ingen direkt koppling mellan den planerade nyårsattacken och Parisdåden, skriver AFP.

TT