Hårda utegångsförbud i Turkiet

UTRIKES

Turkiet. Skadade byggnader, döda djur och stukade invånare blottades när 19 dagars utegångsförbud lyftes i kurddominerade områden i sydöstra Turkiet. President Recep Tayyip Erdogan hävdade i sitt nyårstal att 3 100 militanta kurder fått sätta livet till under 2015.

Företrädesvis kurdiska boende i den lilla staden Dargecit bar undan dödade åsnor och andra kadaver och inspekterade utbrända bilar när de för första gången på nästan tre veckor tilläts lämna sina hem.

Turkiska specialstyrkor bevakar fortfarande platsen noggrant, rapporterar en av nyhetsbyrån AFP:s fotografer på plats. Och våldsamma säkerhetsoperationer mot PKK-milisen fortgår på andra håll.

Lågvattenmärke

Det turkiska samhället är svårt splittrat av det dödligaste våldet mellan regeringsmakten och den kurdiska PKK-gerillan på två decennier. Enligt armén har mer än 200 PKK-milismän dödats under räderna medan oppositionella och pro-kurdiska HDP uppger att 360 civila mist livet sedan vapenvilan havererade i somras.

I orterna Silopi och Cizre samt i delar av den gamla staden i Diyarbakir har utegångsförbuden ännu inte lyfts, då myndigheterna antas anse sig behöva mer tid för att bekämpa PKK:s fästen och finna dess förråd.

110 adresser har genomsökts i Dargecit vilket bland annat avslöjade två ton gömda sprängämnen och vapen, hävdar de turkiska myndigheterna.

"Striden mot medlemmar i terrororganisationen, för fred och säkerhet för medborgarna i vårt område, kommer beslutsamt att fortsätta", meddelar guvernörens kontor enligt AFP och tackar lokalbefolkningen för att ha visat "sunt förnuft och tålamod". Kontoret beklagade att två civila också dödats.

Den uppgift som Erdogan lämnade i sitt nyårstal om hur många rebeller som dödats under året omfattar den turkiska regeringssidans räder både inrikes och utanför landet gränser, sade han. Uppgifterna går inte att få bekräftade av oberoende källor.

Oskyldiga i kläm

HDP menar att priset för det civila samhället är oförsvarbart.

Utegångsförbuden utfärdas på ett "okontrollerat sätt" av tjänstemän som "tillsätts, inte väljs" och de leder tvärtemot sina påstådda syften till en terroriserad befolkning, dödade civila, förstörda kulturarv och städer lagda i ruiner, skriver partiet på sin engelskspråkiga hemsida.

Analysorganisationen International Crisis Group skriver i en bedömning att så länge Ankararegeringen inte väljer att återuppta fredsförhandlingar i stället för en utdragen och poänglös kamp mot kurderna står extremiströrelsen Islamiska staten som vinnare.

FAKTA

Våldsam konflikt

2012 inleddes en fredsprocess mellan Turkiet och terrorstämplade Kurdistans arbetarparti (PKK), och 2013 utlyste gerillan en ensidig vapenvila som i huvudsak hölls fram till i juli i år. Turkiet inledde flyganfall mot PKK:s baser i juli och gerillan ansåg då att vapenvilan förlorat sin betydelse.

Gerillans kamp för självständighet i sydöstra Turkiet har pågått i decennier och krävt tiotusentals människoliv. För tillfället är våldet mellan den turkiska staten och PKK dödligare än på länge, och den allvarliga situationen har underblåsts av den syriska konflikten. Enligt International Crisis Group har minst 550 människor mist livet i det uppblossade våldet, upp till 150 av dem civila.

TT