Kris och terror i nyårstal

UTRIKES

Tyskland. Kris och terrorism stod på dagordningen när två av världens ledare pratade till folket i två vitt skilda nyårstal.

Medan Angela Merkel manade till öppenhet talade François Hollande om attacker mot "roten till ondskan".

De många människor som flyr till Tyskland kommer att kosta landet både tid och pengar - men Tyskland kommer att klara det, precis som det gjort förut. Det sade förbundskansler Angela Merkel i ett nyårstal som präglades av optimism.

– Vi kan klara det här, manade Angela Merkel i talet och tillade att det var länge sedan som utmaningen var så stor att följa upp fina ord med handling.

Tyskland har tagit emot över en miljon flyktingar i år men flyktingströmmen kommer att innebära en vinst på sikt, framhöll Merkel.

– Jag är övertygad om att om vi klarar uppgiften som vi ställs inför med inflödet av flyktingar på rätt sätt i dag, så kommer det att innebära en möjlighet för oss i morgon.

Merkel skickar även en passning till de främlingsfientliga krafter som vunnit mark på många håll de senaste åren.

– Det är viktigt att vi inte följer de som med kyla, till och med hat, i sina hjärtan, gör anspråk på att Tyskland bara är deras eget, och försöker utestänga andra, sade hon i det förinspelade talet.

Terrorhot i fokus

Frankrikes president François Hollande var inte lika positiv under sitt tal till folket.

Terrordåden i Paris för sex veckor sedan färgade årets nyårstal där Hollande sade att hotet om en ytterligare attack ligger kvar på högsta nivå.

– Frankrike är inte färdigt med terrorismen.

I talet försvarade han även konstitutionella förändringar för att kunna förhindra militanta gruppers ageranden i landet.

– Hotet finns fortfarande och vi förhindrar hela tiden planerade attacker, sade Hollande.

Attackera roten till ondskan

För att kunna utföra sin främsta uppgift, att skydda det franska folket, krävs strider, menade han.

– Det betyder attacker mot roten till ondskan, i Syrien och Irak.

Över 100 000 poliser i Frankrike är i tjänst under nyårsnatten, varav 11 000 i Paris.

Även Rysslands president Vladimir Putin kommer att nyårstala senare under kvällen. Tidigare i dag signerade han ett dekret som specificerar hur många anställda som får finnas inom landets departement och myndigheter i ett försök att slimma landets byråkrati. Totalt bantas personalstyrkorna med tio procent, enligt en talesperson vid Kreml.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM