Migranter pekas ut för massövergrepp

UTRIKES

Tyskland. Massövergreppen i Köln tycks uteslutande ha begåtts av människor av "utländsk härkomst", enligt en minister. Händelserna har ökat spänningarna i den tyska staden, där invandrare attackerats av våldsamma gäng.

Tyskland har skakats av uppgifterna om massövergreppen mot kvinnor under nyårsfirandet. Över en vecka efter händelserna har antalet polisanmälningar stigit till över 500, många rör sexuella trakasserier.

Inrikesministern i delstaten Nordrhein-Westfalen, Ralf Jäger, säger att nästan alla misstänkta är av "utländsk härkomst".

– Vittnesmål och rapporter från lokal och federal polis ger sådana indikationer, säger Jäger, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ministern har redogjort för de första resultaten av utredningen, och trots att inga formella anklagelser förts fram säger han att över 1 000 personer från länder i "Nordafrika och arabvärlden" samlades vid centralstationen på nyårskvällen. Ur den stora gruppen bildades sedan mindre gäng som ska ha omringat och hotat kvinnor.

"Helt oacceptabelt"

Det faktum att människor med utländsk härkomst tycks ha legat bakom nyårsövergreppen bör inte tystas ner, men det bör inte heller leda till en allmän misstanke mot alla flyktingar och migranter, enligt Tysklands inrikesminister Thomas de Mazière som beskriver våldet som "helt oacceptabelt".

Hos människor som invandrat växer samtidigt oron för vedergällningsattacker. Personer från Syrien, Pakistan och länder i Afrika utsattes för trakasserier och attacker från gäng som drog runt i Köln i söndags. Minst två personer fördes till sjukhus.

I sociala medier postades uppmaningar om "kvällspromenader" och många av de som gav sig ut på gatorna har kopplingar till extremhögern, uppger polisen enligt AFP.

Polisen hade fått rapporter om "grupper av människor som ville provocera" och skickade förstärkning till området kring tågstationen i Köln.

Debatt om flyktingpolitik

Händelserna på nyårsafton har lett till debatt om förbundskansler Angela Merkels liberala flyktingpolitik, men många har också varnat för risken för felaktiga generaliseringar om migranter och andra flyktingar.

Merkel har de senaste dagarna visat stöd för en tuffare linje mot asylsökande som döms för brott i Tyskland. Förra året registrerade landet 1,1 miljoner asylsökande.

FAKTA

Kritik mot polis

Över 500 anmälningar har kommit in till polisen om övergreppen i Köln vid nyårsfirandet. 40 procent rör sexuella trakasserier.

Polisen har kritiserats för att de inte upptäckte övergreppen i tid och kallade in förstärkningar,

Liknande brott ska ha ägt rum på andra håll i landet under nyårsfirandet, bland annat i Hamburg.

19 personer utreds för tillfället i samband med attackerna. Ingen är tysk medborgare, tio av dem har ansökt om asyl. Nio kom till Tyskland senare än september förra året.

Källa: BBC

TT