Forskare: Inga bevis för IS-koppling

UTRIKES

USA. Det var väntat att IS skulle ta på sig massmordet i Orlando, anser terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Men det finns ännu inga belägg för att terrorrörelsen faktiskt ligger bakom dådet.

Före massmordet i Orlando svor Omar Mateen trohet till IS i ett samtal till nödnumret 911 och senare under kvällen tog terrorrörelsen på sig dådet.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, var det väntat att IS skulle ta på sig ansvaret.

– Men det finns inget belägg för att de ligger bakom attacken. De har ännu inte kunnat bevisa att de varit involverade, säger han.

Ovanligt

Det är det ändå ovanligt att IS är så snabba med att "utnyttja situationen", menar Ranstorp.

– Det stärker chanserna att de är involverade. Men de brukar vara extremt aktiva när liknande attacker har inträffat. I en del fall har de bevisat genom foton eller andra sätt att de faktiskt varit involverade, säger han.

Att en gayklubb är mål för en IS-attack är också ovanligt.

– Det har aldrig skett tidigare att de angripit specifikt den här typen av hbtq-mål. Islamistisk extremism brukar rikta sitt våld mot enskilda individer. Men IS har tidigare avrättat homosexuella och pekat ut gruppen som symbol för väst, säger Magnus Ranstorp.

Oklart om koppling

FBI utredde från start massmordet som ett terrordåd och gick tidigt ut med att det finns indikationer på att Omar Mateen, en amerikansk medborgare i 30-årsåldern med afghanskt ursprung, "kan ha haft sympatier" för islamistisk extremism.

– Det är tydligt att han sympatiserade med IS, men det är inte känt än om han har kopplingar till terrorgruppen eller agerade helt ensam, säger Magnus Ranstorp och tillägger att utredningen troligen kommer att bli klar snabbt.

Då kan det klarläggas om det faktiskt finns kopplingar till IS.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM