Kina trotsar domstolsbeslutet

UTRIKES

Kina. Taiwan skickar ett krigsfartyg till Sydkinesiska sjön efter Haagdomstolens beslut i går. Samtidigt uppmanar Australien alla inblandade att följa beslutet, och varnar för konsekvenserna om man inte gör det.

Kinas vice utrikesminister Liu Zhenmin säger att landet har rätt att sätta upp flygförsvarszoner i Sydkinesiska sjön, men att det är beroende av hotnivån.

Beskedet kommer dagen efter det att internationella skiljedomstolen i Haag slagit fast att Kina inte har några historiska rättigheter till Sydkinesiska sjön, i en konflikt som Filippinerna tog till domstolen 2013 och som hotar att öka spänningarna i området.

Liu uppger att Kina hoppas på att kunna återgå till bilaterala samtal med Filippinerna i frågan.

Ö är klippa

Kina har hela tiden hävdat att domstolen inte har någon rätt att besluta i den här frågan, då den handlar om landets suveränitet.

Taiwan skickar ett krigsfartyg till området för att "försvara sitt lands suveränitet", uppger president Tsai Ing-Wen. Fartyget uppgavs vara på väg till den Taiwankontrollerade Spratleyön Taiping, som enligt domstolsbeslutet är att klassa som en "klippa".

Taiwans regering hävdar att domstolen inte gäller, då Taiwan inte bjöds in till att delta i förfarandet.

Kommer flyga

Australiens utrikesminister Julie Bishop uppmanar länderna att följa domstolens beslut. Om man ignorerar beslutet är det en allvarlig internationell överträdelse som hotar landets anseende. Hon tillägger att Australien kommer att fortsätta utöva sin internationella rätt att flyga över området och befinna sig där med fartyg.

Pekings USA-ambassadör Cui Tiankai varnar för att en ökning av militär aktivitet i området kan leda till konflikt.

– En intensifiering av militär aktivitet nära de kinesiska öarna och reven, eller till och med att gå in i angränsande vatten till dem, innebär verkligen en risk att leda till någon konflikt, säger Cui.

FAKTA

Beslutet i Haag

Sydkinesiska sjön har rika fiskevatten och sannolikt enorma olje- och gastillgångar. Den omges av ett tiotal länder och territoriella tvister har förekommit i århundraden. I dagsläget gör Kina anspråk på i princip hela Sydkinesiska sjön.

Vietnam och Taiwan gör anspråk på ögrupperna Spratly och Paracel, medan Filippinerna, Malaysia och Brunei gör anspråk på vissa av Spratlyöarna.

Enligt skiljedomstolen i Haags beslut, som presenterades den 12 juni, har Kina brutit mot Filippinernas suveräna rättigheter. Kina har inte någon ekonomisk rätt till området som sträcker sig drygt 320 kilometer runt reven. Landet har enligt domslutet orsakat permanenta skador på korallrev och ekosystem.

TT-AFP-Reuters