Krissamtal efter protester i Polen

UTRIKES

Polen. Tre dagar av protester mot regeringen har nu fått Polens president Andrzej Duda att inleda samtal med oppositionen.

– Vi ser en ökad splittring mellan regering och opposition, säger Östeuropaexperten Mi Lennhag.

"Tack", lyder texten på demonstranternas röda plakat utanför domstolen i Warszawa. Mannen på bilden är Andrzej Rzeplinski, författningsdomstolens ordförande, som trotsat regering och president för att försvara domstolens oberoende.

Det är nu tredje dagen i rad demonstranter samlas på olika platser i landet för att protestera mot regeringen. Regeringspartiet Lag och rättvisa har kritiserats hårt för att ha gjort skarpa inskränkningar i den fria pressen, för initiativen för att försöka skärpa abortlagen och för inblandning i författningsdomstolens arbete. På måndag går domarens förordnande ut och valet av ersättare har blivit en ny källa till konflikt mellan domstol och regering.

Ockuperar parlamentet

Samtidigt har en grupp av oppositionens ledamöter förskansat sig i parlamentets plenisal, uttryckligen i protest mot regeringspartiets förslag till budget där nya restriktioner mot medierna aviseras. Oppositionen anklagar även regeringen för att ha försökt driva igenom budgeten utan deras närvaro.

President Andrzej Duda har under söndagen mött företrädare för oppositionen i ett försök att minska spänningarna.

– Jag tror att en överenskommelse är nödvändig därför att det är omöjligt för ett system att fungera där ett parlament inte kan debattera, sade hans presstalesperson i polsk tv, enligt Reuters.

Men det som händer i landet med ökad splittring mellan regering och opposition har ingen tydlig fortsättning eller slut, säger Mi Lennhag, Östeuropaexpert vid Lunds universitet, till TT.

– Det har blivit ett hetsigare politiskt klimat och ökad splittring som påverkar alla. Men de samtal som nu ska föras, som är svårt att säga vad de kan leda till, tror jag inte kommer leda till att medielagarna ändras tillbaka.

Inga eftergifter

Hon ser inte att regeringen mer än nämnvärt tagit till sig av kritiken och ändrat sin poliska linje.

– Regeringens vilja att begränsa vilka medier som får rapportera från parlamentet är väldigt allvarligt.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk uppmanade häromdagen Polens regering att respektera konstitutionen. Men signalerna från EU tror hon inte kommer att leda till större förändringar.

– Inte på kort sikt. Men det kan försämra relationerna som redan är ansträngda. EU har svårt att agera men den kritik som framförts har varit allvarlig, mer allvarlig än vad som har framgått i flera europeiska länders mediebevakning.

EU har hotat den polska regeringen med sanktioner om den inte drar tillbaka sina förändringar av domstolens arbetsordning.

TT