Kräver politiska reformer i splittrat Irak

UTRIKES

Irak. Iraks huvudstad Bagdad har de senaste dagarna skakats av våldsamma protester.

Anhängare till den inflytelserika shialedaren Muqtada al-Sadr har gått ut på gatorna för att kräva reformer och ett politiskt system som inte baseras på etniska och religiösa skillnader.

Sedan förra året har anhängare till al-Sadr krävt politiska reformer i Irak. Demonstranterna anklagar ledande politiker för korruption och nepotism och kräver nu en översyn av valkommissionen inför lokalvalet i september.

Kritikerna beskriver en kommission som är allt annat än oberoende på grund av medlemmarnas kopplingar till politiska partier och efterlyser samtidigt en förändring i vallagen som skulle innebära bredare representation för mindre partier.

Interna motsättningar

Enligt al-Sadr gynnar valkommissionens sammansättning hans rival, den förre premiärministern Nuri al-Maliki, vars politik av många anses ha bidragit till den utbredda polariseringen mellan sunni- och shiamuslimer i Irak.

– Det finns tusentals anledningar att vara missnöjd i dagens Irak. Men bakom de här protesterna finns en långvarig intern strid inom den shiitiska gruppen, mellan al-Sadr och al-Maliki, säger Thair Ismail, Irakexpert på Olof Palmecentret.

– Muqtada al-Sadr vill skapa nya möjligheter att påverka valet genom att få kontroll över valprocessen.

Nuri al-Maliki lämnade motvilligt sin post 2014, pressad av både USA och Iran sedan han misslyckats med att stoppa Islamiska staten från att koppla greppet om Irak. Men nu ryktas han vara intresserad av att göra comeback som premiärminister, något det finns starka röster emot eftersom al-Maliki av många pekas ut som ansvarig för det irakiska misslyckandet.

"Hopplöst fall"

Det finns stora behov av att reformera valprocessen i Irak, men gatuprotesterna kommer inte att få så stora effekter, tror Thair Ismail.

– Valkommissionen och valprocessen gynnar ett politiskt system som bygger på sekterism och etnisk nationalism. Men även om al-Sadr vill ändra på det så är hans vision mer lik det som finns nu, och inget som skulle stärka demokratin, säger han och fortsätter:

– Irak behöver civila alternativ för att gå framåt. Men det är svårt. Det är nästan ett hopplöst fall.

FAKTA

Inflytelserik predikant

Den irakiska shialedaren Muqtada al-Sadr vann många anhängare efter USA:s invasion 2003 och hans styrka Mahdimilisen utkämpade hårda strider mot amerikansk och irakisk militär. Saddam Husseins fall gjorde honom till en inflytelserik figur.

Förra året visade al-Sadr på nytt sin förmåga att mobilisera folkligt stöd. Han uppmanade premiärminister Haider al-Abadi att reformera regeringen och bekämpa korruptionen. al-Sadrs anhängare samlades för en rad stora demonstrationer, och vid två tillfällen tog de sig in i den kraftigt befästa så kallade Gröna zonen i Bagdad, där regeringskvarter och utländska ambassader finns.

Källa: BBC

TT