Kinesisk ilska över dödsskjutning i Paris

UTRIKES

Kina/Frankrike. Kinas utrikesdepartement har kallat upp en fransk diplomat efter att polis skjutit ihjäl en 56-årig kinesisk medborgare i Paris.

Dödsskjutningen har tidigare lett till våldsamma protester utanför kvarterets polisstation i den franska huvudstaden, där omkring 150 personer samlades sent i måndags för att visa sitt missnöje. 35 av dem greps sedan protesten urartat. Tre poliser skadades lindrigt.

Enligt poliskällor som AFP talat med ryckte polisen ut till mannens hem efter larm om bråk. Enligt polisen ska mannen ha gått till attack med kniv och han ska ha skjutits i självförsvar. Men familjen hävdar att det inte pågick något bråk i hemmet och att mannen, som höll på att laga mat, sköts utan förvarning.

För tidningen Le Parisien berättar dottern att det knackade på dörren på kvällen och hur de ser tre beväpnade personer utanför dörren. "Min pappa kommer till dörren, med den sax i handen som han använt på den fisk han höll på att tillaga. Knackningarna blir allt hårdare. Jag skriker "Ta det lugnt, dämpa er" men inget hände. De slog in dörren, ett skott gick av och min pappa föll till golvet".

Nu har Peking bett Paris om en grundlig utredning och åtgärder för att garantera säkerheten för kineser i Frankrike.

TT-Reuters-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM