Nästan 70 barn bland 126 dödade i Syrien

UTRIKES

Syrien. Minst 126 människor dödades varav 68 barn i självmordsdådet väster om Aleppo i Syrien, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Dödstalet när en självmordsbombare i ett fordon attackerade bussar med evakuerade människor i Rashidin väster om Aleppo på fredagen har stigit till 126, rapporterar SOHR som bevakar kriget från Storbritannien.

De allra flesta döda, 109 stycken enligt SOHR, var människor som evakuerats från Fuaa och Kafraya i norra Syrien, städer som belägrats av rebeller. Men bland offren fanns också hjälparbetare och rebeller som hade i uppgift att vakta bussarna. Dödssiffran väntas stiga ytterligare, eftersom många människor skadades.

Blev fast

Över 5 000 människor från Fuaa och Kafraya ska enligt en överenskommelse få lämna städerna där de levt under belägring i över två år och åka till regeringskontrollerade delar av provinsen Aleppo. Ett flertal bussar blev fast i den rebellkontrollerade staden Rashidin sedan de lämnat Fuaa och Kafraya i fredags.

Ingen grupp har tagit på sig självmordsdådet.

Enligt en AFP-reporter på plats stod de illa sargade och i flera fall utbrända bussarna intill de skalliknande resterna av en pickup, med i stort sett bara motorblocket intakt, som uppenbarligen använts av självmordsbombaren.

"Feg attack"

Stephen O'Brien, FN:s chef för humanitära frågor, fördömer attacken:

– Förövarna av en så monstruös och feg attack uppvisar en skamlös likgiltighet för människoliv.

En annan del i avtalet om de evakuerade Fuaa och Kafraya är att 2 200 människor evakueras till staden Aleppo från de rebellkontrollerade belägrade städerna Madaya and Zabadani.

Men evakueringarna avbröts efter oenighet om hur många regeringstrogna stridande som ska få ingå i planen. Det har gjort att de evakuerade fastnade på olika platser längs vägen.

De överlevande från attacken ska senare ha kommit fram till Aleppo.

FAKTA

Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i mer än sex år.

I mars förra året beräknade FN att minst en kvarts miljon människor hade dödats och en miljon skadats i konflikten. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konflikten från Storbritannien, har över 320 000 människor dödats - av dem nästan 100 000 civila.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar. 13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Över 800 personer som arbetar med vård har dödats i kriget i Syrien sedan 2011, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Samtidigt har omkring 15 000 läkare flytt från Syrien, vilket gör att många civila står utan grundläggande sjukvård.

Fakta: FN, The Lancet och SOHR.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM