Försvunna MH370 troligen utanför sökzonen

UTRIKES

Australien. Det försvunna Malaysiska flygplanet MH370 ligger högst sannolikt norr om det område som tidigare har sökts igenom. Det uppger forskare som testat hur vrakdelar förflyttas i havet.

I januari i år avbröts sökinsatsen i Indiska oceanen efter det försvunna flygplanet. Området hade av experter - utifrån satellitbilder, var planet försvann och bränslemängd - pekats ut som det mest troliga för att hitta planet.

Men inte ett spår av flygplanet hittades i det enorma sökområdet. Däremot har delar av flygplanet flutit upp på andra ställen, bland annat på ön Réunion, där en sorts vingklaff, en flaperon, flöt i land.

I den nya rapporten har en riktig flaperon från en Boeing 777 klippts upp för att likna vrakdelen och sedan placerats utanför Tasmanien för att testa hur den rört sig beroende på strömmar och vindar.

– Nu framstår det som helt rimligt att MH370:s flaperon flöt upp på Réunion, säger forskaren David Griffon vid Australiens forskningsorgan CSIRO.

Med hjälp av datan från testerna har nya analyser gjorts på var MH370 kan tänkas ligga, utifrån var vrakdelar hittats och var de inte dykt upp. Forskarna tror utifrån dem att planet störtat norr om sökområdet.

– VI kan inte vara helt säkra, men där är var alla bevis pekar, och det här nya arbetet gör att vi är mer säkra på våra resultat, säger han.

Resultaten har lämnats över till Malaysia, som leder utredningen om det försvunna planet.

FAKTA

Flight MH370

Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns cirka 240 personer, varav 153 kinesiska medborgare.

Knappt en timme in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera.

Därefter ska planet ha gjort en u-sväng och fortsatt att flyga i upp till åtta timmar.

Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH370:s så kallade svarta lådor, i Indiska oceanen 150 landmil väster om Australien. Men därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har sedan också ifrågasatts.

I januari i år avbröts sökandet officiellt, utan att några spår av planet hittats i det 120 000 kvadratkilometer stora sökområdet i Indiska oceanen. Australien har tidigare sagt att man inte kommer att söka mer om inte troliga nya bevis kommer fram.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM