Rysskontakter under lupp i senaten

UTRIKES

USA. Utfrågningarna i senaten om bland annat den före detta nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynns Rysslandskontakter har inletts.

– Utländska motståndares ansträngningar att blanda sig i och underminera vår demokratiska process - liksom våra allierades - utgör ett allvarligt hot mot alla amerikaner, sade Sally Yates, tidigare tillförordnad justitieminister, enligt CNN.

Yates var tydlig med att hon inte är i stånd att besvara vissa frågor eftersom de omfattar hemligstämplad information. Och när ordförande, den republikanske senatorn Lindsey Graham, frågade henne om hon hade vetskap om det fanns något samarbete mellan Donald Trumps kampanj och Ryssland sade hon:

– Svaret på den frågan skulle kräva att jag avslöjar hemligstämplad information.

Yates underströk att hennes svar därmed inte ska tolkas som ett "ja".

Måndagens haussade utfrågning handlar bland annat om varningen som Yates gav till en av Vita husets jurister den 26 januari.

Utpressningsrisk

I korthet sade Yates att de kontakter Flynn haft med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak innefattade samtal om de sanktioner som Obamaregeringen infört, något som sågs som en säkerhetsrisk.

– Vita huset varnades för att Flynn riskerade att utsättas för utpressning, sade Yates i senaten.

Tidigare hade Flynn försäkrat vicepresident Mike Pence att sanktionerna inte hade diskuterats. Flynn tvingades avgå den 13 februari, eftersom det då stod utom allt tvivel att han vilselett just Pence om samtalen.

Vid sidan av Yates hörs även expresident Barack Obamas tidigare nationelle underrättelsechef James Clapper i utfrågningen. Clapper har tidigare sagt att det inte finns några bevis för att Trumpkampanjen och Moskva agerat samordnat.

Flera ryska spår

Tidningen The Washington Post skrev i helgen att Trumps övergångsorganisation redan i november varnade Flynn för att kommunicera med Rysslandsambassadören, då man antog att han övervakades.

Frågan om Rysslandskontakterna är het eftersom ryska hackare pekats ut av USA:s underrättelsetjänster för inblandning i fjolårets valrörelse, vilket många anser kan ha varit till Trumps fördel.

I dagsläget pågår flera utredningar om Rysslands agerande och huruvida Trumpkampanjen och Moskva varit i maskopi. Vid sidan av Flynn utreds bland andra kampanjrådgivaren Carter Page och den tidigare kampanjchefen Paul Manafort.

Inför utfrågningen i senaten påpekar Trump via Twitter att det var företrädaren Obamas styre som först kontrollerade Flynn och gav honom tillgång till säkerhetsklassat material.

Obama varnade

Nu visar det sig dessutom att president Barack Obama bara två dagar efter valet den 8 november varnade sin blivande efterträdare Donald Trump för att utse Flynn till den topposten, rapporterar NBC News som stöder sig på uppgifter från tre tidigare Obamamedarbetare.

– Det är sant att Obama klargjorde att han inte direkt beundrade general Flynn, kommenterade Vita husets presstalesperson Sean Spicer vid en pressträff.

Han vidhöll dock att Trump-administrationen inte haft någon anledning att hysa misstro mot Flynn.

FAKTA

Bakgrund: Michael Flynn

Född i Rhode Island 1958. Var registrerad demokrat men ställde sig tidigt bakom republikanen Donald Trumps presidentkampanj och gav honom råd under valrörelsen.

Pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA. Har verkat på fältet i Irak och Afghanistan.

Utsågs av Trump till nationell säkerhetsrådgivare, en post han hade i 23 dagar innan han tvingades avgå eftersom det framkommit att han vilselett vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör.

Kontroversiell då han hållit välbetalda tal i Ryssland och uttryckt sig islamofobiskt. Liksom Trump är Flynn en ivrig twittrare. Uppgifter om kopplingar mellan Turkiets regering och Flynns konsultbolag har också cirkulerat.

I fjol somras, på Republikanernas partikonvent, höll Flynn ett eldigt tal där han anklagade demokraten och förre utrikesministern Hillary Clinton för hennes hantering av hemlig information då hon använt en privat e-postserver. Flynn har också haft problem med hemligstämplade uppgifter och har utretts inom försvaret för att ha delat hemligheter med främmande makt.

TT