Trump slår ifrån sig anklagelser om utredning

UTRIKES

USA. USA:s president Donald Trump förnekar att han på något sätt försökte få tidigare FBI-chefen James Comey att lägga ner utredningen mot presidentens tidigare säkerhetsrådgivare.

"En häxjakt" kallar Trump den senaste tidens tumult kring honom. En jakt på sanningen, kontrar hans motståndare.

– Nej. Nej. Nästa fråga.

Det var presidentens svar när han vid en presskonferens i Vita Huset fick frågan om han på något sätt någonsin bett Comey att släppa utredningen mot Michael Flynn.

Tidigare i veckan rapporterade The New York Times att Trump vid ett möte med FBI-chefen i februari försökt påverka honom om utredningen. Uppgiften om detta kommer från en minnesanteckning som Comey skrev efteråt, enligt källor inom FBI som fått se dokumentet.

"Han är en bra kille. Jag hoppas att du kan släppa det här", ska Trump ha sagt, enligt källorna.

Sparkades

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari, enligt Vita huset på grund av att han ljög om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

I går utsågs den tidigare FBI-chefen Robert Mueller utsetts till särskild åklagare för att utreda Rysslands eventuella kopplingar till det amerikanska presidentvalet. Dessutom har nyhetsbyrån Reuters publicerat uppgifter som tyder på att Trumps kampanjstab var i hemlig kontakt med tjänstemän och andra personer nära den ryska regeringen vid minst 18 ytterligare tillfällen under fjolårets valrörelse - utöver vad som tidigare varit känt.

"Noll maskopi"

Trump är mycket kritisk till utnämnande av Mueller och säger att kraven om att han ska ställas inför riksrätt är löjliga.

– Hela den här saken är som en häxjakt och det finns ingen maskopi mellan mig, min kampanj - men jag kan bara tala för mig själv - och ryssarna. Noll, fortsatte Donald Trump på presskonferensen.

Även på Twitter har Trump rasat och kommit med anklagelser om "häxjakt".

"Det här är en jakt på sanning", svarar den demokratiske senatorn Amy Klobuchar i ett inlägg på Twitter.

FAKTA

Bakgrund: Michael Flynn och Ryssland

President Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn tvingades avgå den 13 februari, sedan det framkommit att han inte sagt hela sanningen till bland annat vicepresident Mike Pence om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak rörande bland annat Obamaregeringens sanktioner.

Kontakterna gjorde Flynn sårbar för rysk utpressning, enligt justitiedepartementet som varnade Vita huset i januari.

Donald Trump hävdade efteråt att Flynn har blivit "orättvist behandlad" av "falska medier".

Underrättelseutskotten i kongressens båda kamrar utreder anklagelserna om en eventuell samverkan mellan Donalds Trumps presidentvalskampanj och Ryssland, liksom den federala polisen FBI.

Flynn är pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA en post som han tvingades bort från 2014 av tidigare president Barack Obamas regering.

Den Rhode Island-födde 57-åringen har verkat på fältet i Irak och Afghanistan. Han är registrerad demokrat men ställde sig tidigt bakom Trumps presidentkampanj och gav honom råd.

Michael Flynn höll 2015 ett betalt tal för den Kreml-finansierade tv-kanalen Russia Today och vid kanalens party i Moskva satt han bredvid Ryssland president Vladimir Putin â” en händelse som blev omskriven när Flynn erbjöds tjänsten som nationell säkerhetsrådgivare.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM