Chibok-flickor får börja i nya skolor

UTRIKES

Nigeria. Flickorna som räddades efter att ha kidnappats av Boko Haram för tre år sedan kommer inte att återvända till sin gamla skola i Chibok. I stället kommer de att placeras ut i andra skolor i Nigeria, meddelar minister Aisha Alhassan under en välkomstceremoni.

För dem som vill är det dock frivilligt att återvända till föräldrarna i hemstaden, tillade hon.

– Om någon vill åka hem i dag kan vi ordna så att deras föräldrar kan hämta dem, men de är glada över att vara här och lära sig det de gör, sade Alhassan.

I dag rehabiliteras 106 flickor, vissa av dem i dag vuxna kvinnor, på ett statligt center i huvudstaden Abuja efter att ha hållits fångna av terrorgruppen Boko Haram. 82 flickor kom till centret i början av maj, och det var för dem som välkomstceremonin hölls. På centret får flickorna medicinsk och psykosocial behandling.

Det var i april 2014 som jihadisterna kidnappade 276 flickor från en skola i Chibok i nordöstra Nigeria, ett dåd som väckte internationell avsky. 57 av flickorna lyckades fly i samband med dådet, och 106 har hittats eller fritagits senare. Fortfarande saknas 113 flickor.

TT-AFP