Flyktingar fick betala för gratistjänster

UTRIKES

Bistånd. Flyktingar i det kenyanska flyktinglägret Kakuma har fått betala för sådant som ska vara gratis, till exempel mat, skola och vård. Biståndsmyndigheten Sida reagerar skarpt på missförhållandena.

I Kakuma i nordvästra Kenya bor 180 000 människor som flytt krig, svält, etniska konflikter och klimatförändringar. Förutom säkerhet har lägret erbjudit dem fri tillgång till mat, sjukvård och skola för barnen. Lägret har funnits sedan 1992.

FN:s flyktingorgan UNHCR, som driver Kakuma, fick tips om oegentligheterna i september. Flyktingar berättade att de betalat för tjänster som ska vara avgiftsfria, bland annat för skolexamina och medicinska remisser. Enligt UNHCR kan den kriminella verksamheten ha pågått i flera år.

Har det värre

Sida finansierar genom samarbetspartner organisationer som är verksamma i lägret. Det svenska stödet har under de senaste åren uppgått till cirka 20 miljoner kronor årligen. Men detta handlar inte om förskingrade biståndsmedel utan om flyktingar som utnyttjats av personer som skulle ha skyddat dem.

TT: Vilka är det som har skott sig?

– Framför allt lokalanställda. Lägret ligger i ett av Kenyas fattigaste områden, Turkana, som var svältdrabbat 2011. Många av de lokalanställda är från Turkana och har det sämre ställt än flyktingarna. Deras barn har inte tillgång till vatten, skola eller några som helst skyddsmekanismer, säger Susanne Mikhail, chef för det humanitära biståndet på Sida, till TT.

– Det är möjligtvis en förklaring, men aldrig en bortförklaring utan naturligtvis oacceptabelt.

Väntar på svar

Omfattningen av utnyttjandet och hur flyktingar har kunnat betala för sig är exempel på detaljer som Sida ännu inte känner till. Men UNHCR driver en omfattande utredning UNHCR och Sida hoppas på svar redan inom en vecka.

Sida vill att den personal som har ägnat sig åt detta byts ut av UNHCR och berörda kenyanska myndigheter.

– Men märker vi att involverade aktörer inte tar det här på största allvar och reagerar omgående, måste vi överväga om vi kan fortsätta ge stöd, säger Susanne Mikhail.

TT