USA testade robotförsvar

UTRIKES

USA. USA har genomfört ett test av sitt robotförsvar. Provskjutningen, från en bas i Kalifornien, gick ut på att skjuta ned en simulerad interkontinental robot på väg mot USA.

Enligt flera massmedier är det första gången ett test av just denna typ görs, och det sker i ett läge då tempot är högt i Nordkoreas vapenutveckling på andra sidan Stilla havet, med robottester av flera olika slag.

I det amerikanska testet skickades en robot upp från flygbasen Vandenberg i Kalifornien för att bryta banan för en projektil avfyrad från en övningsplats på atollen Kwajalein i Marshallöarna, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon.

Från amerikansk sida befarar man att Nordkorea ska lyckas utveckla vapen som når ända till USA:s fastland. Men talesmannen Jeff Davies, kapten i flottan, säger att testet inte bara är betingat av Nordkoreas alltmer avancerade förehavanden. Davies påpekar att även Irans aktiviteter är oroande, eftersom de uppfattas som hot mot USA:s intressen i Mellanöstern.

Det markbaserade systemet GMD, som testades på tisdagen, har uppvisat blandade resultat tidigare. Den här gången uppger militären för medierna att övningen lyckades.

TT-Reuters-AFP