Förtalsdömd för gillanden på nätet

UTRIKES

Schweiz. Det är första gången det sker i Schweiz, men nu har en man dömts för förtal efter att ha tryckt på "gilla" på Facebook.

En djurrättsaktivist anklagades på nätforumet för att vara "rasist" och "antisemit". Det valde den 45-årige mannen att gilla genom att tycka på symbolen "tummen upp" i programmet.

Domaren i en distriktsdomstol i Zürich, som utdömde bötesstraff på tisdagen, anser att det var jämförbart med att sprida förtal.

Djurrättsaktivisten Erwin Kessler, som var föremål för de nedsättande omdömena, leder organisationen Verein gegen Tierfabriken, som kampanjar mot industriell djurhållning. Han har stämt ett dussintal personer som deltagit i upprörda utbyten på sociala medier, säger en advokat som företräder en av Kesslers meningsmotståndare. Flera av dem har redan dömts för nedsättande kommentarer i fallet, men 45-åringen tros vara den förste att dömas för att enbart ha gillat andras inlägg.

Kessler själv dömdes för närmare två årtionden sedan för att ha jämfört slakt enligt judisk tradition (skäktning) med nazistmetoder. Han avtjänade då ett kort fängelsestraff.

För 45-åringen som nu dömdes för att ha förtalat Kessler väntar ett villkorligt bötesstraff på 4 000 schweizerfranc (motsvarande över 35 000 kronor). Domen kan överklagas.

TT-AFP