EU: Dags att utveckla euron

UTRIKES

EU. En eurochef på heltid, med ett eget finansdepartement och en europeisk valutafond. Så vill EU-kommissionen - som väntat - utveckla euroområdet under kommande år.

Tankarna läggs fram i EU-kommissionens "reflektionspapper" om hur man kan bygga vidare den ekonomiska och monetära unionen.

"Tiden är inne för att göra klar den resa som vi startade i Maastricht mot en verklig ekonomisk och monetär union, med starka institutioner och demokratiskt ansvar", säger EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici i ett pressmeddelande.

"Dagens reflektionspapper erbjuder såväl olika idéer som kan hjälpa till för att bygga en delad vision för euron, som konkreta åtgärder för att nå den", fyller eurokommissionären Valdis Dombrovskis i.

Alla "förväntas" gå med

I det 40-sidiga dokumentet påpekar kommissionen att målet måste vara att "skapa jobb, tillväxt, social rättvisa, ekonomisk konvergens och finansiell stabilitet". Större insyn i processen utlovas också.

"Medborgarna förväntar sig att få veta hur och av vem som besluten fattas", heter det bland annat i reflektionspappret, där kommissionen betonar att utvecklingen också måste vara öppen för alla EU-länder - även de som i dag inte är med i eurozonen.

Några mål om övriga länders euromedlemskap uttrycks inte - även om det påpekas att "alla EU-länder (förutom Danmark och Storbritannien) så småningom förväntas ansluta sig".

Finansminister

På kort sikt handlar planerna mest om att till 2019 göra klart det pågående arbetet inom bank- och kapitalmarknadsunionen.

Längre fram, kanske redan under åren 2020-25, talas i sin tur om att skapa en eurofinansminister på heltid, i stil med dagens utrikeschef, med ett eget "finansdepartement" och till och med en Europeisk valutafond.

Bryssel, TT:s korrespondent