Trump: "Beslut kommer inom dagar"

UTRIKES

USA. President Donald Trump uppges ha fattat beslut om att USA ska lämna klimatavtalet från Paris.

"Jag kommer meddela mitt beslut inom de närmaste dagarna", skriver Trump på Twitter.

Det var nyhetssajten Axios som vid 13-tiden på onsdagen, svensk tid, meddelade att Trump beslutat att hoppa av klimatavtalet. Sajten hänvisade till två insatta källor. Trump själv kommenterade frågan på mikrobloggen Twitter en dryg timme därefter.

"Jag kommer att meddela mitt beslut om Parisavtalet inom de närmaste dagarna", skriver presidenten.

"Diplomatisk kampanj"

Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers i Göteborg, beklagar nyheten.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att USA inte vill driva en aktiv klimatpolitik. Det faktum att man har en president och en politisk ledning som inte vill något är väldigt allvarligt, säger Christian Azar.

TT: Vad betyder det för avtalets framtid?

– Det är jättesvårt att svara på. När USA lämnade Kyotoavtalet mobiliserade det en enorm kraft hos många andra länder. Det är troligt att EU kommer att sätta i gång en diplomatisk kampanj för att hålla det vid liv. Kina kommer nog också vilja hålla det vid liv.

"Väldigt allvarligt"

Hur processen kommer att se ut är ännu oklart. Att dra sig ur själva klimatavtalet kan ta upp till fyra år. Trump kan också välja att hoppa av FN:s klimatkonvention (UNFCCC) från 1992. Ett sådant utträde skulle ta ett år, men ha mer extrema konsekvenser.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl ser väldigt allvarligt på nyheten. Samtidigt påpekar hon att många andra länder är väldigt engagerade i energiomställning, inklusive Kina och Indien. Dessutom håller även marknaden på att ställa om och satsa på förnybar energi.

– Hade detta hänt för fem år sedan hade det sett extremt mörkt ut. Trumps beslut avgör inte, men självklart påverkar det, säger Sandahl.

– Den största oron från min sida är egentligen vilket budskap man ger andra länder om hur mycket man ska satsa på den här typen av utveckling. Därför är det viktigt att länder som Sverige jobbar stenhårt för att länder hänger kvar i avtalet, säger Sandahl.

Regeringen beklagar

Trots ihärdiga försök lyckades inte världens ledare vid G7-mötet i förra veckan övertyga Trump om att ställa sig bakom Parisavtalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel beskrev klimatdiskussionerna i Italien som väldigt otillfredsställande. Sprickan till Washington blev extra tydlig av att övriga G7-länder åter bekräftade sin starka förpliktelse att snabbt omsätta Parisavtalet i praktiken.

Även den svenska regeringen ser mörkt på nyheten.

"Det skulle vara djupt beklagligt om USA bestämmer sig för att dra sig ur Parisavtalet. Det strider också mot det ledarskap som vi förväntar oss från USA när mänskligheten står inför stora utmaningar", kommenterar klimatminister Isabella Lövin (MP) i ett skriftligt uttalande.

"Klimatutmaningen måste lösas gemensamt. Alla länder har ett ansvar att agera och utvecklade länder har ett särskilt ansvar att minska sina utsläpp och bidra till fattigare länders arbete", fortsätter hon.

FAKTA

Länderna som släpper ut mest

Dessa sex släppte ut mest koldioxid 2015:

1. Kina, som stod för 29 procent av de globala utsläppen

2. USA, som stod för 14 procent av utsläppen

3. EU-länderna, som stod för 10 procent av utsläppen

4. Indien, som stod för 7 procent av utsläppen

5. Ryssland, som stod för 5 procent av utsläppen

6. Japan, som stod för 3,5 procent av utsläppen

Källa: PBL Netherland Environmental Assessment Agency

TT