IS laddar för sista striden i Mosul

UTRIKES

Irak. Terrorgruppen IS har spärrat av gatorna runt stora al-Nuri-moskén i Mosul. Det är platsen där IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade ett kalifat 2014, men nu förbereder sig rebellerna snarare för sin sista strid om storstaden i norra Irak.

Irakiska regeringsstyrkor med amerikanskt stöd har i mer än sju månader stridit för att återta Mosul från Islamiska staten (IS). De har tagit tillbaka hela den östra sidan om floden Tigris och mycket av den västra. Tre stadsdelar norr om Mosuls gamla stad är nästa mål.

De senaste dygnen har IS-krigare setts positionera sig runt den medeltida al-Nuri-moskén, där den svarta IS-flaggan varit hissad alltsedan rörelsen intog staden sommaren 2014. För regeringsarmén kan det ge extra motivation, och en fjäder i hatten, om slutstriden mot IS vinns under den pågående heliga månaden ramadan.

Civila i fara

FN har varnat om att uppemot 200 000 civila tros finnas kvar i IS-kontrollerade områden och är i allvarlig fara. IS använder i praktiken stadens invånare som mänskliga sköldar.

– Vi är mycket oroade, i de sista skedena av insatsen för att återta Mosul, att de civila i IS-områdena antagligen löper större risk nu än i något annat skede av insatsen, säger Lise Grande, FN:s humanitära samordnare i Irak.

Även byggnadsminnena är i fara. Moskén har en stor minaret med en lutning som gett den smeknamnet al-Hadba, "puckelryggen".

Flera attentat

Tre självmordsdåd utfördes i Irak i går och minst 42 människor dödades. Attackernas mål: muslimer som bryter fastan, äldre som hämtar sina pensioner och en militär vägspärr.

Den första av de tre attentaten utfördes av en självmordsbombare vid en glassbar i Bagdad, där många barnfamiljer hade samlats vid solnedgången, då man bryter fastan för dagen. Minst 16 personer dödades.

Vid den andra attacken, som IS tog på sig, exploderade ett fordon nära landets största pensionskontor, som ligger nära en bro över Tigris i Bagdad. Minst 11 personer dödades och 40 skadades.

I det tredje dådet, vid en militär postering i samhället Hit, 20 mil väster om Bagdad, dödades 15 personer och 23 skadades.

FN kallar gärningarna "illdåd". I Paris släcktes Eiffeltornet i går kväll för att hedra offren.

TT-Reuters-AFP