Eiffeltornet släcks för drabbade i Kabul

UTRIKES

Afghanistan. Bomben gömdes i en latrinbil och exploderade i diplomatkvarteren. Med minst 90 döda och hundratals skadade är dådet ett av de värsta som drabbat den afghanska huvudstaden.

I kväll släcks Eiffeltornet i Paris för att hedra offren, rapporterar franska medier

– Kabul är en stad i sorg, säger Omaid Sharifi som hörde den öronbedövande explosionen.

30-åringen hade just kommit till jobbet ungefär en kilometer från ambassadområdet, när han kände hur hela kontoret skakade. Han trodde först att det var en jordbävning, men sedan kom explosionen.

– Jag tror att det är en av de värsta bomberna som har använts i Kabul. Det var det värsta ljudet och den värsta känslan jag upplevt i mitt liv. Det har varit en fruktansvärd morgon, säger han i telefon till TT.

– Efter varje explosion känner Kabul sorg och förtvivlan. Det är vi som är de första offren för radikalisering och terrorism. Afghaner dör varje dag, vi behöver en paus nu.

Djup krater

Sprängladdningen utlöstes mitt under morgonrusningen i närheten av den kraftigt befästa ingången till Tysklands ambassad. En afghansk vakt dödades och flera ambassadanställda skadades.

Explosionen var så kraftig att den skapade en flera meter djup krater i gatan, som snabbt färgades röd av blod. Minst 90 människor har dödats, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till inrikesdepartementet, är 463 personer skadade. Hälsomyndigheter varnar för att dödstalet kan stiga ytterligare.

De flesta offer tycks vara afghanska civila, däribland barn. En chaufför som arbetade för det brittiska mediebolaget BBC har dödats och fyra av dess journalister skadats.

Sharifi greps av panik eftersom han känner många som arbetar i området. Han började ringa runt till släkt och vänner, samtidigt som de skickade tillbaka bilder på splitter som spridit sig långt bortom attentatsplatsen.

– Folk över hela staden kände och hörde explosionen. Bitar av stål har spridit sig flera kilometer bort.

Ingen svensk skadad

Flera länder rapporterar att deras ambassader har skadats, bland annat Turkiet och Frankrike. Sveriges ambassad ligger knappt en kilometer sydväst om den tyska. UD har inga uppgifter om drabbade svenskar.

– All personal på ambassaden är inräknad, ingen har skadats, säger Johanna Westlund på UD:s presstjänst.

Ingen grupp har tagit på sig dådet. Talibanerna har twittrat att de inte är inblandade och att de fördömer attacken. Islamiska staten (IS) har tidigare tagit på sig flera bombdåd i Kabul.

"I kväll släcker vi Eiffeltornet för att visa solidaritet med Kabul", twittrar Paris borgmästare Anne Hidalgo. Samma gest från Paris uppmärksammade i tisdags kväll dem som föll offer för flera självmordsbombare i Irak.

Oro präglar vardagen

Omaid Sharifi har bott i Kabul hela sitt liv och beskriver hur den allt sämre säkerhetssituationen präglar vardagslivet, som osäkerheten i att aldrig veta när nästa attack kommer.

– När jag lämnar mitt hem så vet jag inte om jag kommer att komma hem igen. Det är en fruktansvärd känsla, och det är vår verklighet. Att varje morgon säga hej då till sin familj och känna att det här kan vara ett definitivt avsked.

Men trots att han har vänner som dödats och familjemedlemmar som skadats i de många attacker som i åratal plågat den afghanska civilbefolkningen vill inte Sharifi lämna Kabul.

– Varför skulle jag? Det här är min stad. Om jag flyr innebär det att terroristerna har vunnit. Jag tänker ta kampen, utmana deras ideologi.

– Varje dag jag stannar här och fortsätter vara vid liv är en markering om att jag inte tänker ge upp.

FAKTA

Attentat i Kabul senaste åren

Bombdådet i Kabul är en av de värsta i staden sedan 2001. Detta trots att den afghanska huvudstaden de senaste två åren har skakats av en rad blodiga attentat:

19 april 2016: 64 människor dödas och över 340 skadas i ett bombdåd som följs av skottlossning i centrala Kabul. Talibanerna tar på sig dådet.

23 juli 2016: Minst 85 personer dödas och över 400 skadas när två självmordsbombare genomförde en koordinerad attack mot en fredlig demonstration. Terrorrörelsen IS tar på sig dådet.

5 september 2016: 41 personer dödas och över 100 skadas i en talibanattack i närheten av försvarsdepartementet.

21 november 2016: En kraftig självmordsbomb vid en shiitisk moské dödar minst 27 personer och skadar ytterligare 64 människor. IS tar på sig dådet.

19 januari 2017: 38 personer dödas och 86 skadas i två explosioner nära det afghanska parlamentet.

8 mars 2017: Beväpnade män stormar landets största militärsjukhus och belägrar det under sex timmar. IS tar på sig dådet, som enligt myndigheterna krävde 50 människoliv. Men säkerhetskällor säger att över 100 människor dödades i attacken.

TT