Försök att bluffa sig upp på Everest

UTRIKES

Nepal. Är det för lätt att fejka en bestigning av världens högsta berg? Frågan har aktualiserats sedan rekordmånga klättrare hoppas nå toppen av Mount Everest i år.

I många fall bygger anspråken på att ha bestigit någon av världens högsta bergstoppar till stor del på förtroende, vilket tidigare inte har utgjort något större problem i klättringskretsar. För att få ett intyg på bestigningen av Mount Everest måste klättrare ge nepalesiska eller kinesiska myndigheter ett foto från toppen och en rapport från personal i baslägret.

Men förra året portades två klättrare från berget sedan de manipulerat fotografiet som skulle styrka deras bragd.

Och det ökade intresset för att bestiga Mount Everest rapporteras ha resulterat i att klättrare ibland erbjuder mutor för att få en misslyckad klättring godkänd. Det råder också ökad konkurrens mellan klättringsföretag, som vill ha en fläckfri statistik om antalet kunder som lyckas nå toppen. Det finns rapporter om att de har utfärdat certifikat trots att klättrarna har misslyckats.

– Om det blir vanligare kanske regeringen bör vidta åtgärder. Kanske en expertpanel kan granska toppcertifikaten, säger Dawa Steven Sherpa från företaget Asian Trekking.

Det nepalesiska turistdepartementet, som godkänner certifikaten, medger att det finns kryphål i systemet.

FAKTA

Klättring på Mount Everest

Försöken att nå Mount Everests topp 8 848 meter över havet inleddes på 1920-talet när Tibet öppnades för utlänningar. En brittisk expedition nådde minst 8 500 meter 1924.

På 1950-talet öppnades även Nepal för utlänningar och därifrån nådde nyzeeländaren Edmund Hillary och nepalesen Tenzing Norgay som första människor toppen den 29 maj 1953.

Japanskan Junko Tabei var den första kvinna som nådde toppen, den 16 maj 1975. Första svensk att bestiga Mount Everest var Mikael Reuterswärd, den 11 maj 1990.

I år försöker rekordmånga klättrare nå toppen. Erfarna klättrare har varnat för att det till och med kan bildas köer upp mot toppen.

Källa: Nationalencyklopedin

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM