Afrika i topp på lista över glömda flyktkriser

UTRIKES

Centralafrikanska republiken. Centralafrikanska republiken toppar norska Flyktinghjelpens årliga lista över bortglömda flyktingkriser, följd av Kongo-Kinshasa, Sudan och Sydsudan.

– Detta är flyktingkriser som vi inte bara glömt, utan som det internationella samfundet aldrig har visat tillräcklig vilja att lösa. Många av de fördrivna har flytt sina hem flera gånger, och för varje gång blir de mer sårbara, säger organisationens generalsekreterare Jan Egeland.

En femtedel av invånarna i Centralafrikanska republiken - 900 000 människor - befinner sig på flykt. Trots det fick FN och hjälporganisationer bara in 38 procent av de pengar de bad om för att täcka de mest basala hjälpbehoven i landet förra året.

– Att dessa människor inte når fram till våra egna trösklar ger ingen rätt att stänga ögonen för det lidande som utspelar sig och fråntar oss inte från ansvaret att hjälpa, säger Egeland.

FAKTA

De mest bortglömda flyktingkriserna

Norska Flyktinghjelpen sammanställer varje år en lista över de mest bortglömda konflikterna i världen, baserad på tre kriterier: Brist på politisk vilja, brist på uppmärksamhet i medier och brist på ekonomisk hjälp. Så här ser årets lista ut:

1. Centralafrikanska republiken

2. Kongo-Kinshasa

3. Sudan

4. Sydsudan

5. Nigeria

6. Jemen

7. Palestina

8. Ukraina

9. Burma

10. Somalia

TT-NTB