Soldater dödades av flygvapnet

UTRIKES

Filippinerna. Trupperna träffades av det egna flygvapnets bomber. Minst ett tiotal regeringssoldater dödades och en handfull skadades i staden Marawi i Filippinerna.

– Det är väldigt sorgligt när man träffar de egna styrkorna. Det måste ha skett ett misstag någonstans, antingen från någon som styrde (anfallet) från marken, eller av piloten, säger försvarsminister Delfin Lorenzana.

Angreppet inträffade vid ett försök att återta staden, som är ockuperad av militanta jihadister. I ett första meddelande skyllde försvarsministern på "krigets dimma" och sade att "koordineringen var inte ordentligt gjord så vi träffade våra egna". Fortsatta luftangrepp kan komma att ställas in tills vidare, enligt Lorenzana.

Filippinernas militär har tidigare använt markstyrkor och luftangrepp med helikoptrar för att försöka driva bort rebellerna, som har koppling till terrorgruppen IS (Islamiska staten), men det här var första gången som militären använde stridsflyg.

Rebellerna har ockuperat delar av Marawi i nio dygn. De har gömt sig i bostadsområden och tagit gisslan. Striderna har enligt armén hittills krävt uppemot 200 människoliv. Med flygbombningen inräknad har 38 militärer dödats. 19 civila ska enligt militären ha dödats av upprorsmännen, som förlorat 120 man i striderna.

Bland de rebeller som dödats finns åtta utlänningar, bland annat från Indonesien, Malaysia, Saudiarabien, Jemen och Tjetjenien, enligt försvarsministern.

Runt 2 000 civila finns i de rebellkontrollerade områdena enligt de lokala myndigheterna. Internationella Rödakorskommittén har flera gånger uttryckt oro över de civila som finns kvar och har uppmanat till en humanitär vapenvila.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM