Blött men festligt när Finland firades

UTRIKES

Finland. Nordiska kungligheter och presidenter överraskades av vädrets makter i Helsingfors när de samlades för att fira Finlands 100-årsminne.

Ganska många finländare trotsade vädret för att få en skymt av dignitärerna.

– ≠Jag är en äkta kungafantast och det gläder mig att få se dem alla tillsammans, sade Tuire Auhto som sökt sig till Salutorget.

Vid ankomsten till presidentens slott i den finländska huvudstaden sken solen i kapp med gästerna. Men just när de skulle gå ut på balkongen för att hälsa på de omkring 3 000 personer som samlats vid slottet öppnade sig himlen.

Regnskuren upphörde dock snart och gästerna kunde som planerat promenera vidare till stadshuset för lunch under värdskap av Helsingfors blivande borgmästare Jan Vapaavuori. På kvällen väntade middag på presidentens slott.

De svenska, norska och danska kungligheterna är, tillsammans med Islands presidentpar, i Helsingfors för att fira hundraårsminnet av Finlands självständighet 2017. Tidigare under dagen togs de emot av Finlands president Sauli Niinistö och hans fru Jenni Haukio på slottets gård under en ceremoni där varje lands nationalsång spelades.

Åskådaren Pasi Urjo, som kikade på dem på Salutorget, deklarerade att han är nöjd med Finland presidentpar, men han önskar att de vore kungliga.

– Jag är utan vidare för monarki. Det skulle höja presidentparets status och kännas finare och mer värdigt.

TT-FNB

ARTIKELN HANDLAR OM