Svårt för Trump få Parisavtal omförhandlat

UTRIKES

USA. Det hjälpte inte med vädjanden från andra länder och starka intressen i Amerika. USA hoppar av Parisavtalet som ska begränsa klimatförändringar.

Men president Donald Trump får räkna med fortsatt motstånd. Företrädaren Barack Obama ställer sig i spetsen för kritiken och internationella ledare samlas för att försvara avtalet

– USA upphör med all implementering (tillämpning) som inte är bindande från och med i dag, sade Trump när han framförde sitt väntade besked i Vita husets rosenträdgård på torsdagen.

Från flera håll hade det kommit förhoppningar om att han inte skulle ta det steget. Kina och Europa står sida vid sida för Parisavtalet och mot klimatförändringar, försäkrade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kinas premiärminister Li Keqiang på ett möte i Berlin före Trumps uttalande.

"Vi uppmanar dig starkt att visa globalt ledarskap - och att fatta rätt beslut", skrev statsministrarna i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island i ett brev till Trump.

Vill förhandla om

Men Trump anser att Parisavtalet är för dyrt för USA, och han ska försöka få till en ny överenskommelse. Han argumenterar för att han genom att lämna avtalet uppfyller vallöftet om att sätta amerikanska arbetare först.

Kina och Indien kommer för lindrigt undan med Parisavtalets utfästelser, hävdar han.

– Vi drar oss ur, men ska förhandla för att se om vi kan få ett avtal som är rättvist.

Från Frankrike, Tyskland och Italien kom omedelbart invändningar mot Trumps planer. Klimatavtalet är inte omförhandlingsbart, är deras ståndpunkt, enligt AFP.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har enats om att tillsammans försvara avtalet internationellt, uppger en källa i Macrons kansli för Reuters.

Isabella Lövin, klimatminister, säger att EU och Kina i morgon presenterar en gemensam deklaration där man står fast och ökar insatserna för att efterleva Parisavtalet.

Förnekar framtiden

USA:s tidigare president Barack Obama var pådrivande för att få igenom Parisavtalet, medan Trump hade som vallöfte att landet ska lämna det. Obama skriver nu i ett uttalande att Trump-administrationen i och med beslutet sluter sig till en liten skara länder som "förnekar framtiden".

Flera av ledarna för USA:s största och tongivande företag har vädjat till Trump att inte hoppa av avtalet, däribland oljebjässen Exxon Mobil Corp, Apple, Dow Chemical, och Unilever.

Elon Musk, chef för Tesla och Space X, har gått ett steg längre och hotar med att hoppa av de råd med tunga affärsmän som Trump har upprättat, om presidenten gör verklighet av hotet att säga upp miljöavtalet.

Avgått som ledare

I tv-kanalen CNN:s sändning dryftades Trumps besked i termer av att USA nu har "avgått som ledare för den fria världen", som kolumnisten Fareed Zakaria uttryckte det.

Om USA drar sig ur kan effekten av avtalet minskas. Men avtalet är redan i kraft.

Från Ryssland har också president Vladimir Putin hälsat att landet kommer att fortsätta stödja avtalet. Det finns inga bra alternativ, säger Putin via sin talesman Dmitrij Peskov, enligt ryska nyhetsbyråer.

FAKTA

Parisavtalet

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.

Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Källa: FN

TT

ARTIKELN HANDLAR OM