Studenter ifrågasätter Trumps klimatbeslut

UTRIKES

USA. Ilska, rädsla och misstro.

President Donald Trumps beslut att USA ska dra sig ur Parisavtalet om klimatet landar inte väl bland universitetsstudenter i Wisconsin i mellanvästern.

– Jag vill att vårt lands ledare ska investera i framtiden, inte tvärtom. Beslutet representerar inte vad majoriteten av oss tycker, säger Christie Schlabach, som studerar till sjuksköterska, ilsket.

Tillsammans med vännen och marknadsföringsstudenten Connor Anfang är hon på väg in i studentkårens historiska lokal på University of Wisconsin-Madison. Båda har läst om det väntade beskedet men har ändå svårt att ta in presidentens budskap. De håller inte med Trump om att det globala klimatavtalet skadar USA:s ekonomi och drabbar arbetare.

– Det kostar säkert lite pengar, men är det något som ska prioriteras så är det miljön, säger Anfang.

Fler själviska?

Vid det direktsända tillkännagivandet i Vita husets trädgård sade Trump att USA först lämnar avtalet men sedan har för avsikt att försöka förhandla om villkoren för ett nytt deltagande - ett som är mer "rättvist". Om det lyckas är det toppen, om inte så är det också bra, sade presidenten. Uttalandet gör matematik- och statistikstudenten Vanessa Alwan upprörd.

– Det är ogenomtänkt och farligt. En effekt kan bli att andra länder också tänker själviskt och försöker ändra sina villkor, säger hon under en paus i pluggandet på ett kafé.

Alwan, som har familj i Mellanöstern och Grekland, säger att hon kommer att tänka igenom sin egen livsstil noga, att hon känner sig rädd när hon tänker på en framtid med ett mer extremt klimat.

– Det handlar inte bara om vädret, utan också om det stöd till utvecklingsländer som finns med i Parisavtalet.

En bit ifrån henne har Olive Sagapolu, som läser samhällskunskap med inriktning på hjälporganisationer, just avslutat en sen lunch. Han säger att Donald Trumps beslut signalerar att USA inte bryr sig om vad som sker i omvärlden.

– Det är chockerande. Vi har alla ett ansvar att ta hand om jorden. Men regeringen verkar mer intresserad av Trumps bästa, på kort sikt.

Hyllar presidenten

Reaktionerna är inte förvånande med tanke på att Wisconsins huvudstad Madison, där studenterna bor, är känt som ett liberalt, demokratiskt fäste. Och Demokraterna är kända för att sätta klimatinsatser högt på agendan, till skillnad från de flesta republikanska politiker som hellre vill fokusera på jobb och näringsliv.

Men vid valet i höstas röstade delstaten Wisconsin republikanskt för första gången sedan 1984 och här finns många republikaner. Trumpanhängare TT talat med hyllar presidentens beslut att kapa USA:s deltagande i Parisavtalet. De anser att avtalet kostar mycket pengar och att klimatarbete kan drivas på andra sätt, främst genom privata initiativ. Och för många verkar frågan inte vara särskilt viktig. Vissa ifrågasätter om klimatförändringarna ens äger rum och om människan ligger bakom dem - något en i princip enig forskarkår världen över slagit fast.

FAKTA

Amerikanerna och klimatet

Den samlade forskarvärlden, med FN:s klimatpanel i spetsen, är i princip ense om att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människan utsläpp av så kallade växthusgaser. I vissa kretsar i USA har detta debatterats. President Donald Trump har flera gånger ifrågasatt klimatförändringarna och bland annat twittrat att växthuseffekten är "en bluff, påhittad av kineserna". Så här tycker allmänheten:

70 procent av amerikanerna anser att klimatförändringarna pågår och 55 procent tror att de i huvudsak orsakats av människan, enligt en undersökning från universiteten Yale och George Mason som publicerades tidigare i år.

70 procent säger sig också vara för att USA ska stanna i Parisavtalet.

Men bara 45 procent säger att de oroar sig mycket över klimatet. Andelen har dock stigit de senaste åren, 2011 sade 25 procent att de oroade sig, enligt opinionsinstitutet Gallup.

Källa: nyhetskanalen CNN

TT:s utsända

ARTIKELN HANDLAR OM