Putin: USA blandar sig i ryska angelägenheter

UTRIKES

Ryssland/USA. Rysslands president Vladimir Putin berömmer sin amerikanske kollega för en "effektiv" presidentvalskampanj, och tillbakavisar påståenden om rysk inblandning i valet.

I stället anklagar han USA för att ha blandat sig i ryska angelägenheter i åratal.

Putin gjorde vid det internationella ekonomiska forumet i S:t Petersburg ett utfall mot vad han beskriver som "rå och systematisk inblandning i ryska angelägenheter" från amerikanskt håll. Han uttryckte också oro för att försvarsalliansen Nato flyttar sig närmare Rysslands gränser.

Samtidigt efterlyste han ett bättre samarbete med USA och president Donald Trump.

– Hjälp oss att återställa den politiska dialogen till det normala, sade Putin och vände sig specifikt till amerikanska affärsmän.

– Jag ber er å Rysslands vägnar, och jag vänder mig till den amerikanska sidan: hjälp den nye presidenten och den nya administrationen.

Vladimir Putin avfärdade också anklagelserna om att Ryssland försökt påverka den amerikanska presidentvalskampanjen. I stället hävdade han att den amerikanska underrättelsetjänsten kan ha förfalskat bevis kring hackningar under USA:s presidentvalskampanj.

Putin beskrev påståenden om att Ryssland hackat Demokraterna under kampanjen som "skadliga rykten" och att det inte existerar några "ryska fingeravtryck".

TT-Reuters