CIA-tortyr låses in i hemligheternas mörker

UTRIKES

USA. Vita huset har börjat lämna tillbaka sina kopior av en mycket kontroversiell sekretessbelagd rapport om CIA:s tortyr av misstänkta terrorrister till kongressen, rapporterar The New York Times.

Kritikerna befarar att rapporten därmed för alltid kommer att låsas in i hemligheternas mörker.

Efter terrordåden i New York i september 2001 började CIA under den republikanske presidenten George W Bush föra misstänkta till hemliga fängelser utomlands där de bortom amerikanska lagar kunde förhöras under tortyr.

En granskningsrapport på 6 700 sidor om verksamheten gjordes av demokrater i senatens underrättelseutskott - där de då hade majoriteten. Men innehållet var så känsligt att bara en 500 sidor lång sammanfattning offentliggjordes 2014, med stöd av en del av utskottets republikaner. Resten av rapporten - som bland annat tros innehålla mycket detaljerade uppgifter från enskilda förhör - låstes in bakom lås och bom.

Domstolarna avgjorde

Sammanfattningen klargör att metoderna var mer brutala och mer ineffektiva än vad CIA informerat politiker och allmänheten om.

Och när majoriteten i senaten ändrades 2015 krävde republikanen Richard Burr - som blivit utskottets nye ordförande - att Vita huset under den demokratiske presidenten Barack Obama, och alla amerikanska myndigheter som fått rapporten, skulle lämna tillbaka alla kopior.

Men Vita huset vägrade och överlämnade saken till avgörande i domstolarna, som avgjorde saken till Burrs förmån i april.

"Sudda ut historien"

Nu har alltså den nya administrationen under president Donald Trump börjat skicka tillbaka kopior.

Men olika människorättsorganisationer är mycket kritiska mot Burr, och det är också senator Dianne Feinstein, som är den tidigare ordföranden i underrättelseutskottet.

"Ingen senator, ordförande eller inte, har bemyndigande att sudda ut historien. Jag anser att det är ordförandens avsikt i det här fallet", skriver hon i ett uttalande enligt Reuters.

FAKTA

Sammanfattningen av rapporten

Sammanfattningen av rapporten undersöker 119 personer som hållits tillfångatagna vid hemliga CIA-anläggningar och vittnar om en rad övergrepp.

I ett fall berättas om hur en fånge frusit ihjäl efter att han klätts av och fastkedjats vid ett betonggolv 2002. Andra utsattes för sömntortyr och kunde hållas vakna i upp till 180 timmar, stundtals med händerna bundna över huvudet. Ett flertal fall vittnar om "rektal" (via ändtarmen) tvångsmatning utan något dokumenterat medicinskt behov.

En av de hemliga fånganläggningarna beskrivs som en fängelsehåla, där fångar hölls i totalt mörker, konstant kedjade i isolerade celler och bombarderades av hög musik och oljud.

Rapporten beskriver också hur en fånge vid ett av de 83 tillfällen han utsattes för så kallad skendränkning blev helt "okontaktbar", även om han senare återupplivades.

Rapporten slår också fast att CIA vilseledde den amerikanska kongressen och Vita huset gällande programmets omfattning och hur effektiva dessa metoder varit.

I den kompletta rapporten tros det finnas detaljerade uppgifter från enskilda förhör, namn på inblandade amerikaner och utländska medborgare, varifrån metoderna hämtats samt vilka roller olika amerikanska myndigheter haft i de hemliga programmen.

Källor: Reuters, The New York Times

TT