USA ska granska internetbeteende

UTRIKES

USA. USA kan nu fråga vissa personer som söker visum om deras användarnamn på sociala medier och annan detaljerad information.

Flera nya säkerhetsåtgärder för resenärer som bedöms vara en risk har trätt i kraft från den 25 maj, enligt en anonym källa inom utrikesdepartementet.

Upplägget kritiseras av förespråkare för mänskliga rättigheter, som är oroliga för att resenärer som inte utgör något hot kan diskrimineras för sina politiska åsikter eller för sin religion.

USA:s president Donald Trump har lovat att skärpa kontrollerna på vilka som kan komma in i USA, bland annat genom att studera hur de beter sig på internet.

Enligt källan kan konsulära tjänstemän begära extra information från sökande som de anser behöver en "mer noggrann nationell säkerhetskontroll".

– Sådana sökande kommer att bli ombedda att tillhandahålla ytterligare information, bland annat deras namn på sociala medier, tidigare passnummer, information om familjemedlemmar, tidigare resor, anställningar och kontaktinformation.

Förändringarna kommer bara att "påverka en bråkdel av en procent av mer än 13 miljoner visumansökningar varje år", säger hon.

Om de sökande har gjort misstänkta inlägg på Facebook eller följt extremistiska konton på Twitter eller Instagram kan de behöva svara på fler frågor.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM