"Tydligt budskap" till Nordkorea

UTRIKES

Nordkorea. Nya sanktioner riktas mot Nordkorea efter ett beslut i FN:s säkerhetsråd.

USA lovar även att svara på landets missil- och kärnvapenprov "på annat sätt, om det behövs".

Efter att de nya sanktionerna mot Nordkorea röstats igenom i FN:s säkerhetsråd tidigare på fredagen lovade FN-ambassadör Nikki Haley att USA kommer att svara på landets missil- och kärnvapenprov.

– Säkerhetsrådet skickar ett tydligt budskap till Nordkorea i dag. Sluta avfyra ballistiska robotar eller ta konsekvenserna, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i samband med mötet i säkerhetsrådet.

– Utöver diplomatiska och ekonomiska konsekvenser är USA fortsatt förberett på att motverka nordkoreansk aggression på annat sätt, om det behövs.

"Ökat takten"

Nordkorea och dess kärnvapenprogram utgör ett "hot mot oss alla", säger USA:s försvarsminister Jim Mattis.

– Det är absolut nödvändigt att alla gör sin del för att stötta vårt delade mål att få bort kärnvapen från Koreahalvön, säger han under ett tal i Singapore.

Han uppger att Nordkorea har ökat takten i sitt kärnvapenprogram och att USA kommer att vidta ytterligare åtgärder för att skydda sig mot hotet.

Vädjar om dialog

Nordkoreas allierade grannland Kina stödjer rådets utökade sanktioner men fortsätter att vädja om dialog för att minska spänningarna i området.

Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi beskriver spänningarna som "komplexa och känsliga".

– Det är upp till alla berörda parter att utöva återhållsamhet och att göra mer för att minska spänningarna och bygga ett ömsesidigt förtroende, i stället för motsatsen, säger han.

En av de 14 individer som beläggs med sanktioner är Cho Il-U, som tros vara Nordkoreas spionchef. De andra 13 är högt uppsatta medlemmar i arbetarpartiet eller chefer för företag som arbetar med inköp för landets militära program.

De 14 och fyra institutioner läggs nu till den redan existerande listan med 39 personer och 42 nordkoreanska företag som redan belagts med FN-sanktioner.

FAKTA

Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM