Svenskt vittne: Vi såg en tjej bli överkörd

UTRIKES

Storbritannien. De som bevittnade terrordådet i London utsattes för fruktansvärda syner.

Och även svenskar finns bland dem som hamnade i infernot.

– Vi såg hur en tjej som sprang för sitt liv över gatan blev överkörd av skåpbilen, berättar 20-årige Niclas Eriksson från Nyköping för SVT Nyheter.

Han är på besök i London och hade tillsammans med vänner varit på fest: De stod vid en busshållplats när skåpbilen kom körande över London Tower Bridge, upp på trottoaren och mejade ner människor.

– Vi fick panik och gjorde en lägeskontroll och sedan sprang vi fram och försökte kolla kropparna och hjälpa till med vad vi kunde, men det fanns inte så mycket vi kunde göra, vi skrek på polis och folk grät, jag grät, säger Eriksson.

En taxichaufför som stannat vid bron lät dem komma in i bilen för att lugna sig. När de sedan tog sig från platsen längs med bron såg de att föraren mejat ner folk en längre sträcka.

– Jag är helt skakig, det har varit en hemsk natt, säger Eriksson.

Tio döda

Attentatet började med att skåpbilen i hög fart körde in bland de gående på bron sent på lördagskvällen. Fordonet fortsatte sedan söderut mot Borough Market. De misstänkta lämnade fordonet där och knivhögg människor.

Hittills har sju människor avlidit, förutom tre misstänkta gärningsmän som sköts ihjäl av polisen. Ett 50-tal personer har förts till sjukhus.

Svenske Jens blev ögonvittne till händelsen och berättar för Aftonbladet hur han var på en pub nära London Bridge när han märkte att något hände.

– Vi satt och tog en öl när det plötsligt kommer en massa människor springande i riktning från bron. Då kändes det i luften att något inte stod rätt till, berättar han för tidningen.

"Mycket blod och kroppar"

Den brittiska tidningen The Guardian återger ett vittnesmål från en 25-årig man, som körde över bron alldeles efter dådet.

– När vi kom närmare kunde vi se mycket blod och kroppar. Vi var tvungna att gå ur bilen och människor skrek. Sedan kom ambulanserna. Det var en chockartad upplevelse, berättar mannen, som vill vara anonym.

Redan vid bron krockade skåpbilen en första gång, berättar Bethany Atkin, som satt på en uteservering vid London Bridge.

– Vi satt under serveringens parasoller, det kom en "skur" av bråte som landade på parasollerna, berättar Atkin för The Guardian, tidningen hon arbetar på.

– Vi reste oss, alla var i rörelse. Jag såg en blödande man, men vet inte hur han hade skadat sig. Vi sprang in i restaurangen för att sätta oss i säkerhet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM