Trumps beslut präglar havsmiljömöte

UTRIKES

Miljö. Världens hav och Donald Trump står i fokus när FN:s havskonferens nu inleds.

Trumps senaste besked får stor negativ påverkan i en redan akut situation, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Tillsammans med Fiji står Sverige som värd för konferensen i New York. Tanken är att för första gången samlas och försöka vända den negativa utvecklingen i världshaven.

Men konferensen startar med ett enormt bakslag i och med president Donald Trumps besked att USA drar sig ur Parisavtalet.

– Det är inte bara liv på land som påverkas av ett varmare klimat. Vi ser redan nu hur haven har påverkats mycket dramatiskt på grund av den koldioxid som har släppts ut i atmosfären. Nästan hälften har absorberats av haven. Det är en stressfaktor för allt marint liv. säger Isabella Lövin inför konferensen till TT.

Lövin poängterar att beslutet delvis genomsyrar konferensen och hon lovar att själv ta upp det väl på plats i New York.

– Absolut. Vi kommer att vara väldigt tydliga med att vi står fast vid i Parisavtalet och att klimat- och havsfrågan hänger intimt ihop. Samtidigt kommer detta om något stärka viljan och känslan hur akut det är att göra något tillsammans. Vi kan inte vänta på att alla ska vara med i båten.

Är ordförande

Lövin själv kommer att sitta som ordförande för konferensen tillsammans med Fijis premiärminister. På agendan står bland annat överfiske, nedskräpning och klimatpåverkan på haven, ämnen som Lövin tacklat i många år, först som journalist med bland annat boken "Tyst hav", därefter i sin politikerroll.

– Det är svårt att gradera men det mest allvarliga är klimatförändringarna. Det är å andra sidan det svåraste att göra något åt för vi har redan släppt ut så mycket koldioxid. Men vi måste stoppa överfisket och vi måste göra akuta åtgärder för att minska föroreningar och plaster i havet. Det är enda sättet att stärka havets ekosystem.

Mängder av plaster

På ett privat plan talar hon om bland annat om en resa till länder i Västafrika som berörde henne starkt.

– Gång på gång har jag varit med om när man kommit till utvecklingsländer och blivit fullständigt chockerad hur en fiskehamn eller strand kan vara helt täckt av plast. Det kan vara Sierra Leone, Guinea-Bissau, det ser likadant ut överallt. Det är till stor del ett problem för att man inte har tillräcklig sophantering, det är också ett fattigdomsproblem så det är inte enkelt att lösa.

TT: Men finns inte risken att konferensen kommer innehålla mest fina ord och lite handling?

– Meningen är att det ska bli raka motsatsen. Vi ska inte förhandla fram något nytt utan titta på de specifika problemen, vilka resurser som behövs och vem som ska göra vad.

FAKTA

Havskonferensen i New York

Mellan den 5 och 9 juni äger FN:s havskonferens "The Ocean Conference" rum i New York.

Initiativtagare är Sverige och Fiji och från svenskt håll reser förutom klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP) även miljöminister Karolina Skog (MP) liksom landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till New York.

Konferensen är den första där regeringar, näringsliv, organisationer och forskare från hela världen samlas för att ta ett grepp om de problem som hotar världens hav.

Sveriges tre prioriterade frågor under konferensen är: marin nedskräpning och plast i haven, hav och klimat, hållbar blå ekonomi.

Fiji är dessutom ordförande för nästa klimatmöte som kommer att hållas i tyska Bonn i november 2017.

Källa: regeringen.

TT