IS påstår sig ligga bakom terrordådet

UTRIKES

Londondådet. Minst tolv personer har gripits efter terrordådet vid London Bridge - där tio människor dödades och 21 fick livshotande skador.

Terrorrörelsen IS påstår via ett av sina propagandaorgan att den ligger bakom attentatet, skriver Reuters.

– Jag var på min fasters fest och skulle ha tagit tunnelbanan hem i går kväll, men tog lyckligtvis bussen som stannar längre bort. Det kunde ha varit jag som attackerades, säger 57-årige Koku Adomdza till TT:s utsände.

Tio personer är döda, varav tre är de misstänkta gärningsmännen, sedan en hyrd skåpbil i hög fart körde in bland de gående på London Bridge vid 22-tiden på lördagskvällen. Fordonet fortsatte sedan söderut mot Borough Market. De tre männen hoppade ut ur skåpbilen och knivhögg människor, bland annat minst en ledig polis som konfronterade gärningsmännen, berättar BBC.

Adomdza bor några kvarter från Borough Market. Han är på väg till söndagsgudstjänsten men har nu stannat till och lutat sig mot en vägg intill avspärrningarna vid St Thomas Street:

– Vi har haft två terrorattacker inom loppet av bara några veckor, förutom attacken i Westminster i mars. Det är svårt att förstå. Det tjänar ingenting till att döda oskyldiga människor.

Tolv gripna

21 personer vårdas för livshotande skador, rapporterar nyhetsbyrån PA med hänvisning till brittiska hälsovårdsmyndigheter. Totalt skadades 48 människor.

Tolv personer har gripits i polisräder i Barking i östra London, enligt polisuppgifter på bland annat adresser där de tre misstänkta gärningsmännen bodde. Vittnen uppger att flera gripna är kvinnliga släktingar till de misstänkta.

Redan under morgonen hördes explosioner i Barking. Det ska ha varit polisen som för säkerhets skull sprängt misstänkta föremål i luften.

Polisen söker också igenom en bostad i East Ham i östra London, rapporterar flera medier. Ett stort antal poliser är på plats och avspärrningar har satts upp. Sky News beskriver händelsen som en anti-terrorinsats.

"Det räcker nu"

Premiärminister Theresa May säger i ett direktsänt tal från bostaden på Downing Street 10 att den senaste tidens attacker är sammanlänkade av en "ond ideologi", en "perversion av islam".

Hon tillägger att det hade kunnat vara ännu fler:

– Sedan attacken i Westminster i mars har polisen förhindrat fem terrorkomplotter.

Arbetet mot extremism och terrorism behöver förnyas enligt May.

– Det räcker nu. Saker och ting behöver förändras, säger hon, och presenterar en rad punkter där Storbritannien måste arbeta extra hårt.

Inga svenskar

Mark Rowley, Storbritanniens polischef för antiterrorinsatser, säger att åtta poliser avlossade omkring 50 skott vid insatsen, men en kula träffade av misstag en person ur allmänheten. Den personen är inte livshotande skadad.

Han är inte förvånad över den ivriga skottlossningen. Då visste inte poliserna att de bombbälten gärningsmännen bar inte var skarpa.

– Den situation dessa poliser konfronterades med var kritisk: en fråga om liv och död.

Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar, men ambassaden följer utvecklingen. En kanadensare och en fransk medborgare har dödats. Och Australien, Frankrike och Spanien har medborgare bland de skadade.

44-årige Andrea Woelke bor i Borough Market. Han står vid polisavspärrningarna vid St Thomas Street, en stenkast därifrån, med sin son i sele på bröstet - och även han funderar på slumpens skördar.

– Jag handlar grönsaker på marknaden, jag dricker öl på pubarna här. Jag kunde ha promenerat omkring här i går kväll, men jag befann mig i en annan del av staden, säger han till TT:s utsände.

FAKTA

Så hanteras en attack i London

Londonpolisen har beväpnade poliser som inom en kvart ska kunna nå alla delar av staden. Dessutom finns antiterrorstyrkan, som består av drygt 100 elitpoliser med förstärkningsvapen som bland annat kan vinschas ned från helikopter eller sättas in via snabbåtar. Styrkan, CTSFO, ska kunna slå mot komplicerade terrorattacker där exempelvis byggnader belägras.

Cobra, Cabinet office briefing room A (kabinettens informationsmöteslokal A), beskrivs som ett nödråd, där högprioriterade frågor diskuteras över regeringens departementsgränser på Downing Street. Mötet koordinerar regeringens och myndigheters hantering.

Den militära specialstyrkan SAS antiterrorenhet kan under vissa förutsättningar sättas in. Även brittiska underrättelsetjänsten MI5 uppger på sin sajt att den varit inblandad i insatser mot terrorhot både inom och utanför landet.

Källor: The Guardian, The Telegraph, MI5

TT

ARTIKELN HANDLAR OM