Qatar i centrum för regional maktkamp

UTRIKES

Qatar. Qatar anklagas för att stödja terrorism och isoleras av flera grannländer.

Men den amerikanska militären hyllar Qatars roll som allierad i kampen mot IS. Och Turkiet, Ryssland och Iran manar till dialog.

Mörka moln tornar upp sig över Persiska viken. Qatar anklagas för att stödja terrorism och gulfländerna Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain har brutit de diplomatiska förbindelserna. Egypten har fattat samma beslut och liknande tongångar kommer från Jemen och Maldiverna, liksom från en av Libyens rivaliserande regeringar.

Stora flygbolag ställer in sina flighter och Saudiarabien stänger sin viktiga landgräns. I gulfstaternas samarbetsråd (GCC) är det nu bara Kuwait och Oman som upprätthåller förbindelserna med Qatar, som är mitt uppe i förberedelserna inför fotbolls-VM 2022.

– Landvägen från Saudiarabien är den stora livlinan för Qatars livsmedelsförsörjning. Stängs landgränsen för lastbilar blir försörjningsläget mycket allvarligt, ett strypgrepp, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Panik i Doha

Samtidigt går den amerikanska militären ut till försvar för Qatar.

– USA och alliansen känner tacksamhet för qatariernas långvariga stöd för vår närvaro och deras varaktiga åtaganden för regional säkerhet, säger överstelöjtnant Damien Pickart, talesperson för det amerikanska flygvapnets centralkommando, till Reuters.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov manar till dialog efter att ha varit i telefonkontakt med sin qatariske kollega Mohammad bin Abdulrahman Al Thani, skriver Reuters.

Nyheten om den stängda gränsen rapporteras ha skapat rusning till livsmedelsbutikerna i Doha.

– Jag har aldrig sett något liknande. Folk hade vagnarna fulla med mat och vatten, säger en person till Doha News.

Arabländernas beslut motiveras med rädsla för terrorism och extremism.

Qatar "omfamnar ett flertal terror- och sekteristiska grupper som syftar till att störa stabiliteten i regionen, inklusive det Muslimska brödraskapet, Isis och al-Qaida, och främjar ständigt gruppernas budskap och planer genom sina medier" enligt ett uttalande i den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

"Omotiverat"

Qatar slår tillbaka och beskriver åtgärderna som omotiverade, grundade i "påståenden och anklagelser som inte baseras på fakta".

Krisen är också en följd av det upptrappade läget mellan två regionala stormakter. Sunnimuslimska stater - med Saudiarabien i täten - har med oro sett på hur det shiamuslimska Iran stärkt sitt inflytande. Att Qatar inte ställt in sig i ledet och nyligen gratulerade Hassan Rohani till segern i det iranska presidentvalet sågs inte med blida ögon i Riyad.

– Det handlar egentligen inte så mycket om Qatar, utan om en irritation över landets roll i regionen. Att de har kontakt med Iran, att de har stöttat det Muslimska brödraskapet, att de inte följer GCC-ländernas mönster. Saudiarabien vill få bort arabiska kontakter med Iran, säger Hammargren.

"Stärkt självförtroende"

Hammargren tror inte att eskaleringen hade skett under Barack Obamas tid som president i USA. Att Donald Trump valde Riyad som första stopp på sin första utlandsresa i ämbetet har påverkat utvecklingen, tror hon.

– Saudiarabien har stärkt självförtroende efter Trumps omfamning och det enorma vapenavtal som tecknades. Det här är farligt, vi behöver inte fler brutna diplomatiska förbindelser i Mellanöstern, vi behöver fler kontaktytor.

– Den politik som förs nu kan i värsta fall leda till nytt krig i Persiska viken.

FAKTA

Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad al-Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning, av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

TT

ARTIKELN HANDLAR OM