Förvärrad regeringskris efter våldsvåg

UTRIKES

Afghanistan. Afghanistans president Ashraf Ghanis största regeringspartner kräver att den nationelle säkerhetsrådgivaren och andra toppnamn inom säkerhetstjänsten avskedas. Detta efter fyra dagars våldsamheter som krävt omkring 100 människoliv förra veckan.

– Det är ett stort problem med cheferna för säkerhetsinstitutionerna. De borde avlägsnas, säger Salahuddin Rabbani, som är utrikesminister och ledare för Jamiat-e-Islami, enligt Reuters.

En kraftig lastbilsbomb dödade över 80 människor och skadade hundratals i förra veckan. Det ledde till kraftiga protester och sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Minst fyra personer dödades.

Attack mot begravning

När ett av offren skulle begravas i lördags gick självmordsbombare till attack. Minst sex av begravningsgästerna dödades. Den som skulle begravas var son till vicetalmannen i senaten Alam Ezedyar, som tillhör Jamiat-e-Islami.

Med på begravningen var bland andra chefsministern Abdullah Abdullah, som tillhör samma parti.

Kraven på president Ghani att avskeda nationelle säkerhetsrådgivaren Hanif Atmar och andra säkerhetsansvariga har därefter ökat. Han har i sin tur vädjat om sammanhållning och utlovat en utredning av polisens beskjutning av demonstranter.

Fredskonferens i Kabul

Rivalerna Ghani och Abdullah bildade en "nationell enhetsregering" efter det ifrågasatta valet 2014. Men de har varit på kant med varandra sedan start.

Bakom misshälligheterna ligger etniska spänningar. Abdullahs Jamiat-e-Islami har huvudsakligen stöd bland tadzjiker. De känner sig förrådda efter att Ghani tillsatt pashtuner på många topposter.

Mitt i denna politiska röra och brist på säkerhet ska Kabul stå värd för en mångnationell fredskonferens på tisdagen. I konferensen deltar bland andra USA, Indien, Kina och Pakistan, rapporterar AFP.

FAKTA

Bakgrund: Lastbilsbomben i Kabul

Över 80 människor dödades och över 350 skadades när en bomb i en lastbil detonerade vid den tyska ambassaden i Afghanistans huvudstad Kabul i onsdags

Explosionen inträffade mitt i morgonrusningen.

Både den franska och den tyska ambassaden fick skador i attacken, men ingen ambassadpersonal skadades eller dödades.

Explosionen var så kraftig att hus belägna flera hundra meter bort från explosionen skadades.

Afghanska myndigheter pekar ut talibanrörelsen som skyldig till attentatet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM