Filippinska soldater hittade miljoner

UTRIKES

Filippinerna. Filippinska soldater hittade sedlar, checkar och vapen värda miljoner under framryckningen i Marawi mot terrorgruppen Maute.

Kampen för att återta staden har blivit utdragen.

Sedelgömman hittades i en byggnad under försöken att frita staden från Maute, som svurit trohet till IS.

52 miljoner filippinska pesos, motsvarande 9 miljoner kronor, hittades, tillsammans med bland annat checkar och handeldvapen.

Överstelöjtnant Jo-ar Herrera säger till Philippine Star att resurserna tyder på att gruppen är välutrustad och har gott om pengar.

– En del av utredningen handlar om att ta reda på om pengarna är förfalskade eller inte, säger Herrera till tidningen.

Lösensummor utlovade

Striderna utbröt i staden den 23 maj efter att filippinsk polis och militär försökte att gripa den man som tros leda Mauteattacken mot Marawi, Isnilon Hapilon. Bland annat har flygplan och helikoptrar satts in för att försöka återta kontrollen över staden på ön Mindanao. Medborgargrupper vädjade tidigare i veckan om ett stopp för flygräderna.

– Vi är oroliga av tanken på att Marawi slås i spillror, säger en av ledarna, Samira Gutoc-Tomawis, till The Inquirer.

President Rodrigo Duterte har gått ut med att han erbjuder 10 miljoner pesos (1,7 miljoner kronor) för den som lyckas "oskadliggöra" Hapilon, som kallas IS emir i Filippinerna, och 5 miljoner pesos var för de två Mautebröderna Abdullah and Omar.

"Hade kunnat bomba"

Sedan striderna inleddes har omkring 200 personer dödats, varav 20-38 uppges vara civila och 40 medlemmar i regeringsstyrkorna, enligt Reuters. Kampen för att återta staden har varit utdragen. Mautekrigarna, varav omkring 100 personer uppskattas vara kvar i staden, ska enligt den filippinska militären ha använt sig av instängda civila som mänskliga sköldar. Krigarna har också förskansat sig väl och bland annat använt sig av krypskyttar.

FAKTA

Bakgrund: Strider i Marawi

Striderna bröt ut i Marawi på Mindanao den 23 maj när den filippinska armén försökte ringa in beväpnade män ur den islamistiska extremiströrelsen Mautemilisen, som i sin tur flytt från en misslyckad räd i tisdags mot ledaren för den extremistiska Abu Sayyaf-milisen, som gjort sig ökänd för att kidnappa utlänningar och utkräva stora lösesummor.

Mautemedlemmarna tog kontroll över flera av stadens gator, byggnader och broar och tände eld på ett fängelse, en skola och en kyrka.

President Rodrigo Duterte avbröt ett statsbesök i Ryssland och utlyste undantagstillstånd på ön.

Både Maute och Abu Sayyaf har svurit trohet till Islamiska staten. Striderna har väckt oro för att IS försöker att bygga en regional bas i Filippinerna.

TT