Jordanien ansluter till isolering av Qatar

UTRIKES

Qatar. Även Jordanien tar ställning mot Qatar och begränsar sina diplomatiska förbindelser.

"Kanske kommer detta att innebära början på slutet för terrorismens fasor", skriver president Donald Trump om isoleringen.

Men Pentagon fortsätter att hylla Qatars militära samarbete med USA.

– Vi har inga planer på att ändra vår hållning till Qatar, säger försvarshögkvarterets talesperson Jeff Davis, sedan flera länder brutit de diplomatiska förbindelserna med landet, enligt Reuters.

Han avböjer dock att kommentera Trumps tweetar, där presidenten bland annat skriver att hans möte med muslimska ledare i Saudiarabien nu "gett effekt".

Vita husets presstalesman Sean Spicer konstaterade på sin dagliga pressbriefing att läget mellan arabländerna har varit spänt länge.

– Vi fortsätter att hålla kontakt med dem alla, sade han.

"Stöd inte Hamas"

Qatars utrikesminister försöker gjuta olja på vågorna i stormen. I ett tv-sänt tal ber Mohammad bin Abdulrahman Al Thani om "en dialog präglad av öppenhet och ärlighet", enligt nyhetsbyrån AFP.

Qatar har länge anklagats för att på olika sätt stödja extremism. Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain valde i måndags att bryta med landet. Liknande tongångar hördes från Maldiverna och den internationellt erkända regeringen i Jemen.

På tisdagen meddelade Amman att Jordanien begränsar sina diplomatiska förbindelser med Qatar och drar in den Doha-baserade tv-kanalen al-Jaziras licens att verka i landet. Saudiarabien stängde ned al-Jaziras redaktion i landet dagen innan.

Flera andra länder - som Ryssland, Turkiet och Iran - uppmanar däremot till dialog.

Saudiarabien kräver bland annat att Qatar slutar stödja den islamistiska rörelsen Hamas, som styr i Gaza, samt Muslimska brödraskapet i Egypten om de diplomatiska relationerna ska kunna återupptas.

– Ingen vill skada Qatar. Qatar måste välja huruvida de måste röra sig i en riktning eller i en annan riktning, säger Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir enligt Reuters.

"Pekade ut Qatar"

Fördömandena av Qatar kommer mindre än en månad efter det att USA:s president Donald Trump besökte Saudiarabien. Då efterfrågade han en enad front gentemot extremism.

USA:s militär har hyllat Qatars roll som allierad i kampen mot IS. Och den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson säger att han inte väntar sig att konflikten kommer att påverka kampen mot terrorismen. Han uppmanar Qatar att sätta sig ned för att tala med grannländerna.

Men Trump tycks stöda isoleringen av Qatar.

"De sade att de kommer att anta en tuff hållning mot finansiering av extremism, och att alla spår pekar mot Qatar", skriver presidenten på Twitter om mötet med muslimska ledare i Saudiarabien. Han tillägger att de åtgärder som nu vidtagits kan innebära slutet för "terrorismens fasor."

Långtgående följder

Krisen kan få långtgående följder, inte bara för Qatars invånare utan för hela Mellanöstern. I Qatar finns regionens största amerikanska flygbas, som ses som mycket betydelsefull i kampen mot terrorrörelsen IS.

Innan Trump gjorde sitt utspel på Twitter sade Qatars utrikesminister att relationen med USA, som han kallar "strategisk", inte har störts.

– Det finns sådant vi inte kan enas om, men områdena vi kan samarbeta kring är fler än de som vi är oense om, säger Mohammad bin Abdulrahman Al Thani.

På tisdagen ställde flygbolagen Emirates, Etihad, Flydubai, Air Arabia och Saudi Airlines in alla flyg till och från Qatar.

FAKTA

Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Islam är statsreligion. Den dominerande inriktningen är en strikt sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

TT