Ryska hackare kan ha bidragit till Qatarkris

UTRIKES

Qatar. Ryska hackare spred falska nyheter via Qatars statliga nyhetsbyrå, misstänker amerikanska utredare. Nyheterna har enligt Qatar bidragit till att landets utfrysning.

Samtidigt har USA:s president Trump i samtal med Qatars emir sagt sig vilja lösa krisen.

CNN uppger att amerikanska säkerhetstjänster misstänker att ryska hackare tagit sig in i Qatars statliga nyhetsbyrå och där planterat en falsk nyhetsartikel som bidragit till den nuvarande krisen i regionen. USA har skickat personal från den federala polisen FBI till Qatar för att hjälpa till att utreda misstankarna.

Enligt CNN är misstanken att Ryssland försöker att skapa slitningar mellan USA och dess allierade. Qatar hyser till exempel en av regionens största amerikanska flygbaser, en viktig bas för kampen mot terrorrörelsen IS, medan Saudiarabien, ett av de länder som nu frusit ut Qatar, också är en av USA:s närmaste allierade.

Ryssland avfärdar uppgifterna.

– Vi börjar tröttna på att reagera på oupphörliga banaliteter, säger Andrej Krutskich, Kremlrådgivare för cybersäkerhet, till Interfax och tillägger att "det som vanligt finns noll bevis", och att slutsatser dras innan händelsen ens utretts.

"Krisen beror på felaktigheter"

Förutom Saudiarabien har bland andra Egypten, Förenade arabemiraten och Bahrain brutit med Qatar - vilket innebär stängda gränser och att diplomater kallas hem.

– Allt bygger på felaktiga uppgifter, säger Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani till CNN och tillägger att allt startade med den falska nyheten som hackarna låg bakom.

Utrikesministern säger till BBC att det inte finns några bevis för att Qatar finansierat terrorism, vilket länderna som brutit med Qatar anger som skäl.

Förbjuder uttryck för sympati

Förenade arabemiraten uppger att landet förbjuder människor från att uttrycka sympati för Qatar med hot om uppemot 15 års fängelse och dryga böter. Landets utrikesminister Anwar Gargash anklagar Qatar för att vara "huvudkämpen för extremism och terrorism i regionen".

– Det här handlar inte om att byta ut regimen. Det här handlar om att ändra politiken, ändra framtoningen, säger han till AFP.

I ett samtal mellan USA:s president Donald Trump och Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani erbjöd Trump ett möte i Vita huset för att få ett slut på krisen.

Han uppges vilja lösa meningsskiljaktigheter, men betonade i samtalet vikten av att länder motverkar finansiering av terrororganisationer.

Trump på Twitter

Trump uttryckte däremot på Twitter tidigare under dagen, före ett samtal med Saudiarabiens kung Salman, att han tyckte att de brutna förbindelserna var en god idé:

"Kanske kommer detta att innebära början på slutet för terrorismens fasor", twittrade han, vilket av bedömare sågs som överraskande, med tanke på den amerikanska flygbasen i landet.

Turkiets parlament godkände på onsdagen att flytta trupper till en turkisk militärbas i Qatar, ett förslag som lades fram före utfrysningen men nu kan ses som beslut att stötta landet.

FAKTA

Länder som brutit med Qatar

Saudiarabien, Bahrain, Egypten och Förenade arabemiraten valde i måndags att bryta med Qatar.

Det följdes av kiknande åtgärder från den internationellt erkända regeringen i Jemen, samt Maldiverna, Mauretanien och Libyen.

Jordanien har begränsat sina diplomatiska relationer med Qatar, och drog in den Dohabaserade tv-kanalen al-Jaziras licens i landet.

Saudiarabien kräver bland annat att Qatar slutar stödja islamistiska rörelsen Hamas och Muslimska brödraskapet i Egypten.

Flera av länderna som brutit förbindelserna har också stoppat flyg till och från Doha, och förbjudit qatariska fartyg att anlöpa deras hamnar.

Kuwait och Iran har uppmanat till dialog mellan länderna, medan Turkiet uttalat sitt stöd för Qatar.

TT